Vanlı kadınlar depremzedeler için kolları sıvadı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kahramanmaraş Pazarcık ilçesinde yaşanan 7.7 büyüklüğünde meydana gelen ve 10 ili şiddetli etkileyen deprem bölgelerindeki depremzedeler için Van’da kadınlar ekmek pişirmek için kolları sıvadı. Seher vaktinde hamur yoğuran kadınlar, “Bugün kadınlar yorulmuyor bu gün emek verme günüdür” dedi.

Kahramanmaraş Pazarcık ilçesindeki 7.7 büyüklüğünde meydana gelen ve 10 ili etkileyen deprem, tüm ülkeyi yasa bürüdü. Neredeyse tüm kentlerde devam eden seferberlik hız kesmeden devam ediyor. Van’da da devam eden yardımların yanı sıra bugün de İpekyolu ilçesine bağlı Hacıbekir Mahallesi’nde, mahalleliler tarafından alınan unla kadınlar seher vaktinde uyanarak kolları sıvazlayıp hamur yoğurdu. Tandırı yakan kadınlar mutlulukla hamurları pişirdi. Hazırlanan ekmekler ise poşetlenerek Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) götürülerek burada diğer yardım malzemeleri ile birlikte TIR ve kamyonlara yüklenerek deprem bölgelerine iletilecek.

Vanlı kadınlar depremzedeler için kolları sıvadı - van kadinlar ekmek 1

‘Yaşanan facianın sebebi bu sistemdir’

Ekmek pişirenlerden Delila Abi, kolektif bir şekilde un alındığını ve kadınların hamur yaparak ekmek pişirdiğini söyledi. Abi, “Kendi kendimize destek olmamız gerekiyor. İktidar sanmasın ki Kürtler emek vermiyor bir şey yapmıyor. Bizler kendi çabamızla tüm depremzedeler için emek veriyoruz. Van’ın birçok mahallesinde ekmek pişiriliyor şu an. Depremin sebebi de bu sistemden kaynaklanıyor. Erdoğan birde çıkıp ‘Deprem Allah’ın işiydi’ diyor. Deprem Allah tarafından oldu belki ama bu facia senin işin” sözleriyle tepki gösterdi.

Vanlı kadınlar depremzedeler için kolları sıvadı - Delila Abi

‘Yardımlar bir an önce depremzedelere ulaştırılmalıdır’

Depreme dayanıklı binaların inşa edilmediğini söyleyen Abi, Maraş merkezli depremin vurduğu Adıyaman’da yakınlarını kaybeden yurttaşların yardım gelmediği için valiye tepki gösterdiğini ve bu tepkiye karşı Adıyaman Valisi olan Mahmut Çuhadar’ın güldüğü anı hatırlatarak tepki gösterdi. Abi şu sözlere yer verdi “Moralimiz çok kötü. Bir an bile yaşanan deprem aklımızdan çıkmıyor. Uzakta olduğumuz için elimizden bir şey gelmiyor. Elimizden gelen tek şey uzaktan onlara ulaştırabileceğimiz yardımlar. Bu insanlara sebep olanların yanında kalmasın. Sadece ben değil tüm Kürdistan halkı depremzedelere yardım etmeli. Kürt-Türk fark etmeksizin yardımlar her bölgeye ulaştırılmalı. Şimdi dayanışma zamanı. Umarım insanlarımız bu iktidara muhtaç kalmaz. Televizyon karşısında ağlıyor yüreğimiz parçalanıyor.”

Vanlı kadınlar depremzedeler için kolları sıvadı - van kadinlar ekmek 2

Ekmeğin erken yetişmesi için hızlıca ekmekleri pişirdiklerini söyleyen Abi son olarak, “Biz anneler bugün depremzedeler için emek veriyoruz. Bizler bu gün yorulmuyoruz. 3 ayda bu deprem sürerse 3 ay boyunca desteklerimizi esirgemeyeceğiz. Onların başına gelen deprem bizimde başımıza gelmiş gibi hiç farkı yok” dedi.

‘Tek derdimiz depremzedeler için emek harcamak’

Kadınlardan Taybet Aslan’da, “Tek derdimiz yardım için çaba harcamak. Diğer şekil hepimiz hüzünlüyüz. Verdiğimiz emek asla bizi yormuyor. Uzaktayız ve elimizden tek gelen şey depremzedeler için ekmek pişirmek veya ihtiyaçlarını gidermek. Umarım bir an önce yardımlarımız ellerine ulaşır” diye konuştu.  

Vanlı kadınlar depremzedeler için kolları sıvadı - Taybet Aslan 1

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Vanlı kadınlar depremzedeler için kolları sıvadı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir