YSP’li Uysal: Cudi’nin faillerinin yargılanması için mücadele edeceğiz!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cudi dağından devam eden doğa katliamına dair konuşan Yeşil Sol Milletvekili Nevroz Uysal, “Faillerin ve görevlerini yerine getirmeyen tüm kamu görevlilerini açığa alınması ve yargılanması için ulusal ve uluslararası alanda hukuk mücadelesini sürdüreceğiz” dedi.

YSP’li Uysal: Cudi’nin faillerinin yargılanması için mücadele edeceğiz! - cudi yanginina tepki 4

Şırnak’ın Cudi Dağı’nda uzun zamandır korucuların asker gözetiminde gerçekleştirdikleri ağaç kesimi devam ederken, geçtiğimiz hafta akşam saatlerinde Cudi Dağı yakınlarında bulunan Karaca (Sorbitme) köyünde bulunan ormanlık alanda yangın çıkmıştı. İddialara göre söndürülmeyen yangın 2 gün sonra kendiliğinden sönmüştü. ‘Güvenlik Bölgesi’ ilan edilen Cudi dağında sınırsız doğa katliamı söz konusu iken yaşananlara ilişkin Yeşiller ve Sol Gelecek Partisi Şırnak Milletvekili Nevroz Uysal, Serhat News’e değerlendirmelerde bulundu. Uysal, “Devlet inkâr ve asimilasyon politikalarını coğrafya ve doğa üzerinden de yürütüyor” dedi.

‘Kürtlerin inkârı ve asimilasyonuna denk bir yaklaşım hedefleniyor’

Söndürülmesine dahi izin verilmeyen orman yangının devletçe inkâr edilmesinin basit bir olay olmadığını belirten Uysal, bu durumun Kürtlere yönelik inkâr ve asimilasyonun ne kadar derinden ve sistematik bir şekilde yürütüldüğünü gösterdiğini söyledi. Devletin inkâr ve asimilasyon politikalarını coğrafya ve doğa üzerinden de yürüttüğünü kaydeden Uysal, “Geçmişten bugüne binlerce köyün yakılması ve boşaltılmasıyla ya da güvenlik barajları ile coğrafyanın dilimlenmesi gibi orman yangınları da ideolojik mühendislik planının bir parçası. Burada doğal yollarla çıkan orman yangınları değil, ‘güvenlik’ gerekçesiyle bilerek yakılan ya da bombalamalar sonucu çıkarılan yangınlardan söz ediyorum. Bölgede son dönem yaşanan elektrik, su kesintilerinin de buna bağlı olduğunu görüyorum. Özellikle bu uygulamalar ile köylerdeki ekonomiyi mümkün kılan alanlar tahrip edilerek bölgenin istikrarsızlaştırılması ve insansızlaştırılması hedefleniyor. Cudi Dağı’ndaki yangının yetkililerce inkâr edilmesi ve söndürme çabası içinde olmamaları, Kürtlerin inkârı ve asimilasyonuna denk bir yaklaşımdır” diye belirtti.

YSP’li Uysal: Cudi’nin faillerinin yargılanması için mücadele edeceğiz! - cudi yanginina tepki 2

‘Yangın görüntüleri olmasına rağmen ‘Yangın yok’ denildi’

Uysal, doğa katliamlarına karşı Türkiye’de ekolojik ırkçılığa ve faşizme karşı uygun politikalar oluşturup toplumsallaştırmak gerektiğini belirtti.

Çıkan yangınla ilgili yetkili kişilerle görüştüklerini ifade eden Uysal sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Bugün orman yakmalarından güvenlik barajlarına, tüm eko-kırım politikalarına karşı mücadeleyi büyütmek bu söylemlere karşı vereceğimiz en doğru cevap olacaktır. Öncelikle gerçekleri görmek ve halka doğruyu anlatmamız gerekiyor. Bu çağda gizlemek ve inkâr etmek neredeyse imkânsız hale geldi. ‘Yangın yok’ denilmesine rağmen insanlar sosyal medyadan görüntüler paylaşmaya başladı. Bizler devletin ilgili tüm kurumlarına durumu aktardık ve tarihe not ettik. Orman bakanlığından yereldeki itfaiyeye kadar görüşmeler gerçekleştirdik. Ormanların yakılma nedenlerinden faillerine kadar, araştırılması ve hesap sorulması için mücadele edeceğiz. Unutulmamalıdır ki, orman yangınlarının yarattığı tahribatın baş sorumlusu, ormanları koruma ve yangınla mücadele konusunda gereken tedbirleri almayan iktidar ve devlettir. Devletin ve iktidarın anayasal düzeyde birinci görevi, vatandaşların can ve mal güvenliklerini sağlamaktır. Bunun yanında gelecek kuşakların haklarını da gözeterek, bir parçası olduğumuz çevreyle canlı ve cansız bileşenleri ile uyumlu bir şekilde yaşam olanaklarını oluşturmakta bu görev ve sorumluluğun kapsamındadır.”

YSP’li Uysal: Cudi’nin faillerinin yargılanması için mücadele edeceğiz! - cudi yanginina tepki 3

Cudi şu anda ne durumda?

Orman yangınlarında halkın kendi imkânlarıyla yangını söndürmelerine dahi izin verilmediğini söyleyen Uysal bölgeyle ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Belli sınırlar içerisinde tarımsal faaliyete izin verilen bölgelerin geri kalan kısmı ‘güvenlik’ adı altında geçişlere yasaklanıyor. Köylüler ancak valiliğe bağlı jandarmadan aldıkları belge ile bu alanlara geçiş yapabiliyor. Karakol ve kalekolların bulunduğu bu alanlarda izinsiz geçiş durumunda neler yaşandığını ve yaşanacağını herkes biliyor. Bu nedenle yangınlara ve doğa talanına halkın müdahale etmesinin önüne geçilmiş durumda. Bu özel güvenlikli alanlara girişin yasaklı olmasından kaynaklı kırımın, doğa tahribatının hangi boyutta olduğunu da tam olarak bilemiyoruz. Bu alanlara ilişkin bilimsel mütalaa verebilecek akademisyen ve çevre uzmanlarının da girişine izin verilmediğinden elimizde maalesef ciddi bir veri bulunmamakta. Bu anlamıyla güvenlik bölgesi ya da güvenlik denilen şey, salt kaba bir şiddet olarak değil, idari bir teknik ve yönetim anlayışı olarak karşımıza çıkıyor. Bölgede yaşanan doğa tahribatı eko-kırım devam ediyor.”

‘Cudi’den Akbelen’e, Dersimden Kazdağılarına kadar mücadeleyi sürdüreceğiz’

Şu ana dek bölgede çıkarılan yangın ve oluşturulan güvenlik barajları nedeniyle binlerce insanın yaşam yerlerini terk etmek zorunda kaldığını dile getiren Uysal, insanların mülklerini ve gelir kaynaklarını kaybettiğini söyledi. Talan ve tahribata karşı gerek kamuoyu oluşturmanın önemine dikkat çeken Uysal, “Hakikatin ortaya çıkması için daha önce partimizce birçok soru ve araştırma önergesi verildi. Konu her fırsatta meclis gündemine getirildi. Partimiz ve halkımız bu konu da büyük eylemler geliştirdi. Eylül 2022’de ‘Büyük Cudi Yürüyüşü’ yapıldı. Bu eylemlilikler karşısında bir süre bu faaliyetler durdurulmuşsa da bu politikalar hala sürdürülmektedir. Bu nedenle Cudi’den Akbelen’e Dersimden Kazdağılarına kadar tüm coğrafyada eko-kırımı ve doğa talanına karşı ortak mücadeleyi büyüteceğiz. Faillerin ve görevlerini yerine getirmeyen tüm kamu görevlilerini açığa alınması ve yargılanması için hukuk mücadelesini sürdüreceğiz. Doğa tahribatının sadece ekosistemleri değil, özgür, eşit, adil, barışçıl ve demokratik bir yaşam içinde var olabilme koşullarını da hedef aldığını tüm gerçekliği ile dile getirmeye devam edeceğiz” diye vurguladı.

YSP’li Uysal: Cudi’nin faillerinin yargılanması için mücadele edeceğiz! - cudi yanginina tepki 5

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
YSP’li Uysal: Cudi’nin faillerinin yargılanması için mücadele edeceğiz!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir