‘Öğrencilere verilen krediler de rant kapısı olarak görülüyor’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Cumhurbaşkanı Erdoğan, KYK öğrenim kredilerinin geri ödemelerinin enflasyon ve faiz farkı olmaksızın, anapara miktarında olacağını duyurdu. Eğitim-Sen Van Şubesi Başkanı Murat Atabay, bu açıklamayı rant olarak değerlendiriyor ve öğrencilerin cemaatlere ve tarikatlara bilinçli olarak yönlendirildiğini söylüyor.

Üniversite sonuçları açıklandı ve hem aileler hem de öğrenciler tercih stresinin yanında barınma sorunuyla da baş etmek zorunda ve elbette KYK öğrenim kredisi… Türkiye’de cumhurbaşkanın kendi açıkladığı rakamlara göre de 3 milyon 157 bin öğrenci KYK bursu alıyor. Açıklamalara bakılırsa faizler silindi ve ana para alınacak. Bunun yanında Eğitimci Alaattin Dinçer’in ‘Yüksek Öğretime Geçişte Öğrenci Hareketliliği Raporu’ üzerine yaptığı analize göre her üç öğrenciden biri üç büyük kente yerleşiyor; İstanbul, Ankara ve İzmir.

Yine Eğitim İş Sendikası’nın değerlendirme raporuna göre de MEB, öğrencilerin barınma ihtiyaçlarından da bilinçli bir şekilde elini çekiyor. Böyle olunca, öğrenciler KYK yurtlarının yetersizliğinde ötürü de, TÜRGEV, TÜGVA, ENSAR gibi, öğrencilerin büyük çoğunluğu tarikat yurtlarına yerleşmek zorunda bırakılıyor.

Aynı tabloyu Eğitim-Sen Van Şube Başkanı Murat Atabey de çiziyor: “Mevcut ekonomik krizden kaynaklı öğrenciler gittikleri şehirlerde ev kiralarıyla baş edemiyor. Yurtlar çok yetersiz. Yetersiz olduğundan dolayı öğrencileri bilinçli olarak cemaat yurtlarına yönlendiriyorlar.”

Atabay, fırsat eşitsizliğine karşı devletin sorumluluklarını yerine getirmediğini de söylüyor ve KYK borçlarından yola çıkarak değerlendirmelerde bulunuyor.

‘Öğrencilerin okullarını bitirebilmesini sağlamak devletin asli görevidir’

Atabey, öğrencilerin barınma sorunlarının yanında devletin geri ödemeli olarak öğrencilere her ay ödediği KYK bursu hakkında ise, “850 liraya çıkarılmış bir krediden bahsediyoruz. Oluşan enflasyonla bu alım gücünün ciddi düşmesiyle kredilerin hiçbir karşılığı olmuyor. Ne üniversite öğrencilerin barınma ihtiyacını karşılayabilecek ne de farklı ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir düzeyde değil. Öğrenciler ailelerine ihtiyaç duymayacak şekilde okullarını bitirebilmeyi sağlamak devletin asıl görevlerinden biri. Üniversite öğrencileri okulu bitirdikten sonra atanıp atanamayacağı da belli değil” diyor.

‘Öğrencilere verilen krediler de rant kapısı olarak görülüyor’

3 milyon 157 bin öğrencinin aldığı KYK bursu hakkında AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ‘Öğrenim kredilerinin geri ödemesi sadece anapara miktarında olacak’ dedi. Bu açıklamayı hatırlatan Atabay, “Devlet size borçlu olsun siz faiz işletin yılda yüzde 9 faizden fazlasını geri alamıyorsunuz. Ama öğrenciler bu parayı geri ödedikleri zaman yurtiçi üretici fiyat endeksi üzerinden geri ödemek isterler. Yurtiçi fiyat endeksi de bu ayı değerlendirdiği zaman geçen yıla göre yüzde 38 oranla artmış durumda. Sadece temmuz ayını değerlendirdiğimiz zaman yüzde 138 oranında şu an. Sadece 2021-2022 yılları içerisinde yüzde 80 civarında artmış durumda. Ülke tüm alanları bir rant alanı olarak görüyor. Öğrencilere verdikleri kredileri de bir rant kapısı olarak görüyorlar” yorumunda bulunuyor.  

‘Tarikatlara ve derneklere yardım ediliyor’

Atabay, Anayasanın 42’nci maddesine göre ‘Eğitim parasızdır’ maddesini hatırlatarak, bu maddenin uygulanması gerektiğinin söylüyor: “Devletin hükümetin bu sorumluluğu derhal yerine getirmeli eğer anayasada ‘Eğitim parasızdır’ deniliyorsa üniversite öğrencileri üniversiteyi, ailelerine muhtaç kalmadan temel ihtiyaçlarını sağlayabilmek için gerekli alt yapıyı oluşturmalı. Bu konuda karşılıksız ödeme yapılmadan kredi vermeleri gerekiyor. Her alanda yaptıkları gibi birilerinin adamlarına, cemaate yakın olan kişiler tarikatlar veya farklı derneklere yakın olan öğrencilere ya da onların referansıyla gelen öğrencilere veriliyor. Burada da çok ciddi bir sorun ortaya koyuyor. Diğer öğrencilere de zaten faizin çok çok üstünde geri ödeme istiyorlar.”

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
‘Öğrencilere verilen krediler de rant kapısı olarak görülüyor’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir