Zeki Çelebi’nin cenazesine katılanlara soruşturma açıldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

HDP Van İl Örgütü, Mezopotamya İşçi Derneği Başkanı Mehmet Zeki Çelebi’nin 27 Mayıs tarihinde Van’da düzenlenen cenaze törenine katılanlar hakkında açılan soruşturmalara yönelik il binasında basın açıklaması yaptı.

27 Mayıs tarihinde Van’da düzenlenen cenaze merasimine aralarında Mehmet Zeki Çelebi’nin babasının, kardeşinin, HDP, DBP İl Eş başkanları ve yöneticilerinde aralarında bulunduğu 22 kişi hakkında katıldıkları cenaze merasimi gerekçe gösterilerek soruşturma başlatıldı. Mezopotamya İşçi Derneği Başkanı ve HDP aktivisti Mehmet Zeki Çelebi 18 Mayıs 2022 tarihinde Süleymaniye’de kendi restoranından çıkarken motosikletli iki kişi tarafından saldırıya uğramıştı. Uğradığı saldırının ardından tedavi edilmek üzere hastaneye kaldırılmış ve orada hayatını kaybetmişti. 

Gece saatlerinde defnedilmişti

Çelebi’nin, ölüm haberinin duyulmasının ardından HDP Genel Merkezi’nden görevlendirilen bir heyet ve HDP Van Milletvekili Muazzez Orhan cenazeyi almak için Süleymaniye’ye gitmişti. Bir hafta süren işlemlerin ardından Çelebi’nin cenazesi 27 Mayıs tarihinde Van’a ulaşmış ve gece 01:00’de Selimbey Mezarlığında defnedilmişti. Ailesi tarafından düzenlenen defin merasimine HDP Van Milletvekilleri, İl Eşbaşkanları, il ve ilçe yöneticileri ve çok sayıda yurttaş katılmıştı. Cenaze merasimi sırasında, cenazenin defini güvenlik güçleri tarafından engellenmişti. Cenazeye katılanlar ve güvenlik güçleri arasında yaşanan diyalogda yasal hiçbir gerekçe gösterilmeden cenazenin kitlesel olarak defnedilmesi engellenmiş, mezarlığa sadece aileden 15 kişi alınmıştı. Definin ardından evlerine gitmek üzere mezarlıktan ayrılan aileye ve diğer katılımcılara güvenlik güçleri tazyikli su ve gaz bombası kullanarak müdahale edilmişti.

‘Kimliğine Bakmaksızın İnanca Saygı Göstermelisiniz’

HDP Van İl Örgütü, yaptığı açıklamada dini vecibelerin yerine getirilmesinin insan haklarının bir gereği olduğunu belirterek, yapılan uygulamaların evrensel bir insan hakkı ihlali olarak ifade etti.

HDP Van İl Örgütü adına açıklamayı okuyan Van İl Eşbaşkanı Fikret Doğan, “Dini vecibelerin yapılması insan haklarının gereğidir. Bu kişinin kimliğine bakılmaksızın dünyanın her yerinde tüm inançlar için evrensel bir insan hakkı ihlalidir. Kaldı ki Mehmet Zeki Çelebi, herhangi bir silahlı örgüt mensubu ya da üyesi değildir. Bir siyasetçidir. Yaşamı boyunca demokratik siyaset yapma dışında bir faaliyeti olmamış ve karanlık güçler tarafından katledilmiş T.C. vatandaşıdır. T.C Devleti katledilen yurttaşının faillerini bulmak yerine gece yarısı cenaze merasimini, cenazeye katılımı ve taziye kurulmasını engellemesini anlamak mümkün değildir,” dedi.

‘Yaptıklarınız İnsan Hakkı İhlalidir’

Doğan, “Mehmet Zeki Çelebi DEP ile başladığı demokratik siyaset yaşamını sırasıyla BDP ve HDP Süleymaniye temsilciliği ve ardından Mezopotamya İşçi Derneği başkanlığı yaparak sürdürmüştür. Zeki yoldaş yaşamını insan hakları mücadelesine adamış demokratik siyasetin bir neferi ve aktivistidir. Mehmet Zeki yoldaşın katledilmesinden tutalım defin işlemine kadar bir insan hakları ihlali gerçekleşmiştir. Devletin katledilen yurttaşının faillerini uluslararası hukuk çerçevesinde bulması gerekirken bunu yapma yerine soruşturmalar açıyor,” dedi.

Konuyla ilgili ilgililere seslenen Doğan, “Bu düşman hukukundan, bu antidemokratik uygulamalarınızdan ve bu mesnetsiz iddialarla açtığınız soruşturmalardan derhal vazgeçin. Yaşam hakkının kutsallığı gibi defin hakkının da insan hakkı olduğu gerçeği unutmayın. Yitip giden canların ailelerinin olduğunu, onların da bu ülkenin evlatları olduğunu unutmayın ve bu soruşturmalarını derhal durdurun. Bizler ifadeye gittiğimizde de bir kez daha yaşam hakkını ve ölüye saygıyı savunacağız. Bu toplumun tüm kesimleriyle dayanışma içerisinde olamaya devam edeceğiz,” dedi.

(zs/sg)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Zeki Çelebi’nin cenazesine katılanlara soruşturma açıldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir