Zilan Deresi’ndeki HES Projesi’ne mahkemeden iptal kararı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van 1’inci İdare Mahkemesi, Zilan Deresi’nde kurulan Regülatörü ve HES Projesi’ne ilişkin Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın verdiği ‘ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti.

Van’ın Erciş ilçesindeki Zilan Deresi üzerinde yapılmak istenen Zilan Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali (HES) projesi, mahkeme kararıyla durduruldu. Elektrik Üretim A.Ş. tarafından inşa edilmek istenen projeye ilişkin Tarihi Eserleri Koruma Araştırma ve Geliştirme Derneği (ÇEVDER) ile Zilan Ekoloji Platformu’nun Van 1. İdare Mahkemesinde açtığı dava karara bağlandı.

Mahkeme, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projeye dair verdiği “Çevresel Etki Değerlendirmesi gerekli değildir” kararını iptal etti. 

Karar iptal edildi

ÇEV-DER ve Zilan Ekoloji Platformu üyelerinin yaklaşık iki yıldır verdiği hukuk mücadelesi sürecinde projenin yol açacağı olumsuzluklara dair somut veriler bilirkişi raporuyla mahkemeye sunuldu. Bilirkişi raporunda; projenin çevresel etkilerinin yeterince değerlendirilmediği ve bu durumun hukuka aykırı olduğu belirtildi.

Hidroloji, su ürünleri, arkeoloji, flora ve fauna gibi farklı alanlardan uzman isimlerin görüşlerini dikkate alan mahkeme, HES projesinin çevresel etkilerinin yeterince değerlendirilmediğine hükmederek, kararı iptal etti.

Dava hakkında

Van Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü tarafından 2012 yılında verilen “ÇED gerekli değildir” kararıyla, 2014 yılında inşaatına başlatılan Zilan HES projesi, halkın ve çeşitli sivil toplum örgütlerinin itirazı üzerine durduruldu. Ancak bir süre sonra çalışmalar yeniden başladı.

Danıştay kararı bozdu

Van Çev-Der ve Zilan Ekoloji Derneği “ÇED gerekli değildir” kararının iptali ve firmanın faaliyetlerinin durdurulması talebiyle dava açtı. Van 1’inci İdare Mahkemesi, 22 Ekim 2020’de “davacının proje alanında ikamet etmediği” gerekçesiyle davayı reddetti. Bunun üzerine Danıştay’a başvuru yapıldı. Danıştay 6. Dairesi kararı bozdu ve davanın yeniden görülmesine hükmederek, Van 1. İdare Mahkemesi’ne gönderdi. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Zilan Deresi’ndeki HES Projesi’ne mahkemeden iptal kararı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir