Afganistanlı dans eğitmeni: Dans etmek bana huzur veriyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Afganistan’dan Van’a göç eden Mohammed Rafi Haşemi, Van’da hem terzilik hem de Latin dans eğitmenliği yapıyor. Dansı çok sevdiğini söyleyen Haşemi, asıl mesleğinin terzilik olduğunu ancak dans etmenin kendisine huzur verdiğini vurguluyor.

Van 294 kimlik sınır hattıyla Ortadoğu’nun farklı ülkelerinden Avrupa’ya gitmek isteyen göçmenlerin kullandığı ana güzergahlardan biri. Her yıl yüzlerce göçmen ülkeye buradan giriş yapıyor. Giriş yapanların ezici çoğunluğu kenti transit geçerken bir kısmı da kentte kalarak yaşamlarına burada devam ediyor. Barınma, ekonomi, dil, eğitim, sağlık ve entegrasyon kentte kalan göçmenlerin en çok sorun yaşadığı alanlar.

Kente yerleşen göçmenler arasında birçok ülke, etnisite ve meslek gruplarından insan var. Mohammed Rafi Haşemi isimli Latin dansları eğitmeni de bunlardan biri. Afgan olan Haşemi, 6 yıldır Van’da yaşıyor. Kentteki bir kültür sanat merkezinde: salsa, tango, çha çha gibi Latin danslarının eğitmenliğini yapan Haşemi, gündüz saatlerinde de bir terzide çalışıyor. 22 yaşındaki Haşemi, ailesi ile beraber yaşıyor ve iyi derecede Türkçe öğrenmiş.

‘Gündüzleri terzilik yapıp akşamları dans dersleri veriyorum’

Haşemi, 2014 yılında Afganistan’dan İran’a geçiyor. Birkaç yıl İran’da kaldıktan sonra Van’a geliyor Haşemi. “Dans ediyorum, terzilik yapıyorum” diyen Haşemi, dans ederken büyük bir keyif aldığını söylüyor. Gündüzleri bir perde dikim atölyesinde çalışan Haşemi, akşamları ise dans dersleri veriyor. Asıl mesleğinin terzilik olduğunu söylüyor ve dans etmenin kendisine huzur verdiğini ekliyor.

Van’a geldikten sonra terzilik işine başlayan Haşemi, dans etmeyi sevdiği için bir dans salonuna gidiyor. Dans etmek amaçlı gittiği salonun, dans eğitmeni aradığını duyunca kendisinin yapabileceğini söylüyor ve dans eğitmenliği böylece başlamış oluyor.

‘Dans etmeyi seviyorum’

Dans etmeye İran’da başlayan Haşemi, ilk zamanlar sadece hip hop dansı yapıyor. Van’a gelince Latin danslarıyla tanışan Haşemi, dansa olan tutkusundan dolayı bu dansları da kısa sürede öğreniyor. Dans alanında kendisini sürekli geliştirdiğini söylüyor Haşemi. “Dansı çok seviyorum” diyen Haşemi, yaklaşık bir yıldır dans dersleri veriyor. Bu süre içerisinde öğrencilerinin arttığını söyleyen Haşemi, ilk zamanlar çok fazla talebin olmadığını belirtiyor. Haşemi, “Şu an sayı çok daha iyi. Net bir öğrenci sayısı yok. Değişiyor sayı. Bazen 10’dan fazla bazen az olabiliyor” diye belirtiyor.

Dans ederken huzur bulduğunu söylüyor Haşemi gülümseyerek. “Dans benim için huzur demek. Öğrencilerim de ben de keyif alıyoruz derslerden. Zaten o yüzden dansa devam ediyorum” diyor. Haşemi dans etmek için bir topluluğa ihtiyaç duymadığını söylüyor. “Tek başıma da dans edebiliyorum. Çünkü dansı çok seviyorum. Ama öğrenciler olunca elbette daha çok keyif alıyorum” diye ekliyor.

‘Arkadaşlar edindim derslerde’

Öğrencilerinin kendisine her konuda yardımcı olduklarını söyleyen Haşemi, aynı zamanda derslerinin de oldukça keyifli geçtiğini aktarıyor. Öğrencileriyle sadece ders saatlerinde değil boş zamanlarında da vakit geçirdiklerini söylüyor. Öğrencilerinin kendisine arkadaşlık etmelerinden keyif aldığını da ekliyor Haşemi.

Van’a ilk geldiğinde Türkçe bilmediğini, Türkçeyi Van’da öğrendiğini söylüyor Haşemi. Haşemi, dili öğrenmek için çok çabaladığını da ekliyor. İnsanlarla konuşurken zaman zaman yanlış kelimeler kullandığını söyleyen Haşemi, “Ama sizin de deyiminizle biraz artistim, yanlış da konuşsam vazgeçmedim, utanmadım. Hiç çekinmeden devam ettim Türkçe konuşmaya. Öyle olunca çok erken öğrendim Türkçeyi. İnsanlarla sürekli bir iletişim halinde oldum dili daha çabuk öğrenebilmek için” diyor.

Haşemi, Vanlılarla iletişiminin çok iyi olduğunu söylüyor. Ve son olarak, “Çalıştığım yerdeki insanlar, komşularım, arkadaşlarım bana her anlamda çok yardımcı oldular. Hiç zorlanmadım. İyi insanlar karşıma çıktı diyebilirim. Van’ı, dansı ve arkadaşlarımı seviyorum” diyor.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Afganistanlı dans eğitmeni: Dans etmek bana huzur veriyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir