Bireysel silahlanmayla kadınların yaşamı namlunun ucunda!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye’de bireysel silahlanma kontrolsüz bir biçimde artış gösterirken bu durum kadın cinayetlerini de yakından ilgilendiriyor. Bireysel silahlanmanın oluşumu ve etkilerine ilişkin konuşan Aktivist Zozan Özgökçe, “İyiliğin, güzelliğin, barış ortamının olduğu insanlara güzel duyguların aşılandığı filmlerden çok mafya diziler tercih ediliyor. Bu ülke savaştan besleniyor” dedi.

Bireysel silahlanma Türkiye’de kontrolsüz biçimde artış gösteriyor. Türkiye’de sivillerde bulunan ruhsatsız silah sayısı akıllarda soru işareti bırakıyor. Umut Vakfı 36 milyon iddiasında bulunuyor. Bağımsız araştırma kuruluşu Small Arms Survey’e (SAS) göre 2017′ de Türkiye’deki ruhsatsız silah sayısı 10 milyon 749 bindi. 178 ülke arasında ise Türkiye silahlanma konusunda 14’ncü sırada yer alıyor. Her yıl ortalama 4 bin 500 kişi bireysel silahlarla öldürülüyor. Özellikle son günlerde bölge kentlerinde çıkan kavgalarda hemen silahlar çekiliyor. Bireysel silahlanma kadın cinayetlerini de yakından ilgilendiriyor. Çünkü neredeyse her gün 5 kadın kolayca elde edinilen silahlarla katlediliyor.

Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Aktivist Zozan Özgökçe, özellikle dizilerde sahnelenen ‘Mafya’ dizilerin toplumda etkili olduğuna değinerek, “İnsanlar ‘Adaletin öncüsü’ olarak bir gurup haline geldi. Hukukun olmadığı yerde kendi cezalarını kendileri verebilirler” dedi.

Bireysel silahlanmayla kadınların yaşamı namlunun ucunda! - bireysel silahlanma zozan ozgokce 4

‘Bireysel silahlanma direkt biz kadınların hayatını tehlikeye atıyor’

Türkiye’deki silahlanmanın toplum olarak kendilerini negatif yönden etkilediğini söyleyen Özgökçe, “Bunlar arasında çocuklar ve kadınlar çok yaygın çünkü silahı tutan erkekler. Ve Türkiye’de neredeyse 100 kişinin başına düşen silah sayısı 20’lerde. Bunlardan sadece birde kayıtlı olanlar. İşte ruhsatı olanlar ama yasak olan yani illegal olan silahlanmada özellikle çok fazla. Türkiye’de 20 milyonun üzerinde kaçak silah olduğu söyleniyor. 2 evden birisinde neredeyse silah var. Bunun yanı sıra bu kadar çok evde silahın bulunması ve toplumda bu kadar yaygın olmasının sebeplerden biri de çok yüksek oranda silahlı kuvvetlerinin mensubu polislerinde aynı şekilde evlerinde silah bulundurmalarından dolayı. Bu direk biz kadınların hayatını ve tüm toplumun hayatını tehlikeye atıyor” diye belirtti.

‘Çocuklara dahi silahlar olumlu yansıtılıyor’

Yakın bir zamanda düğünde bir babanın erkek çocuğunun eline silah vererek bunun ulvi bir şey olduğunu ve çocuğa aşılandığını söyleyen Özgökçe, “Silah kullanmak olumlanıyor bu toplumda. Diğer taraftan oyunlara ve artan ‘mafya’ dizilerin yaygınlığına, bu toplumda öldürmenin birinin ‘Namusu içi, vatan için’ diyerek birilerini öldürmek veya yaralamak bunlar çok normalleşmiş durunda. Artık sokakta, trafikte, evlerimizin içinde hiç birimiz güvenli değiliz. Çocukların bunlardan ne kadar çok etkilendiğini yaşamın içinde ve haberlerde çok iyi görüyoruz. Bir evde silah varsa ne bir çocuk ne bir kadın nede kimse kendisini güvende hissetmez. Çünkü evde öldürücü bir şeyin var olduğunu biliyorlar. Kadınlar sadece silahla öldürülmüyor. Birçok farklı yöntemlerle öldürülüyorlar. Bundan dolayı sadece silah değil silah gibi öldürücü malzemelerin bulunduğu bir hayat içerisindeyiz” diyerek tepki gösterdi.

Bireysel silahlanmayla kadınların yaşamı namlunun ucunda! - bireysel silahlanma zozan ozgokce 3

‘Bireysel silahlanma yasaklanmalıdır’

Günde neredeyse 5 kadının katledildiğini ve bununda özellikle silahla gerçekleştiğini vurgulayan Özgökçe, buna tanıklık eden birçok çocuğunda psikolojik olarak ağır travmalara maruz kaldığını ifade etti. Tüm dünyada bireysel silahlanmanın yasaklanması gerektiğinin altını çize Özgökçe, “Çünkü bu dünyanın da meselesi.  Silah sadece korkutmak amacıyla kullanılsaydı oyuncak silah kullanılırdı. Ancak öyle bir şey yok öldürücü silahlar insanların ceplerinde sırtlarında hatta normal hayatta gittiğimiz bir alışveriş merkezinde silahlı kuvvetler mensubu kişiler silahlarını göstererek kullanıyorlar. Televizyonda da görüyoruz. ‘Silahını temizlerken kendisini vurdu ya da silahı temizlerken çocuğu vurdu’ yani sadece arbede anında, kriz anında değil de normal olarak silahın evde bulunması bile patlayıcı bir şey ve hepimize risk yaratıyor” dedi.

Oyun ve oyuncaklara dikkat: Kurgular yaşamımıza dâhil oluyor

Geçtiğimiz günlerde Van’da açılan ‘Poligon atışı oyunundan’ söz eden Özgökçe oyuna dair şunları söyledi: “Birbirini öldürme, birbirini yaralamanın bir provası. Bunu genelde erkekler çok zevk alarak yapıyorlar. Çocuklarda hep oyunları silahlı ateş etme üzerine. Oyuncakçılarda bile bunun satılmaması gerekiyor. Su tabancasının bile bence kullanılmaması gerekiyor. Çünkü bu insanları öldürmeye yöneliktir. Yaşama ait şeylerin, yaşamımız içindeki kurgunun yaşama dâhil olmasını savunuyorum.”

Bireysel silahlanmayla kadınların yaşamı namlunun ucunda! - bireysel silahlanma zozan ozgokce 2

‘Bu ülke silahtan besleniyor’

Özgökçe, Van’da yaşamayan bir insanın Van’da 20 dakika içerisinde uyuşturucu bulabildiğini ve bağlantılı olarak silaha da aynı şekilde ulaşabileceğini ifade etti. Toplumun uyuşturucu ve silahtan arındırılmadığını dile getiren Özgökçe, toplumun arındırılmak istenmesi halinde çok ciddi politikaların geliştirileceğinin altını çizdi. Hayata geçirilen yeni ‘Torba Yasa’ ile gelen aflarında bununla ilişkili olduğunu kaydeden Özgökçe, “Aflarla kadın katliamları, bireysel silahlanmalar, sokak kavgalarında artış gözler önündedir. Gençlerin gelecekteki halinden çok umutsuzum. Çünkü toplum buna eviriliyor. İyilik güzelliğin olduğu barış ortamının olduğu insanlara güzel duyguların aşılandığı filmlerden çok mafya diziler tercih ediliyor maalesef. Bu ülke ciddi olarak savaştan besleniyor. İnsanların bu kadar barışı istemesi de gerçekleşmiyorsa silah tüccarları ve uyuşturucu tüccarları bize karşı daha güçlü” dedi.

Kadınlarla erkek şiddetine karşı atölyeler düzenleniyor

Özgökçe son olarak şiddete karşı çalışmalarını anlattı: “Kadınlarla atölyeler düzenliyoruz ve kadınlara kavga anında ne yapmaları gerektiği üzerine tartışmalar yapıyoruz. Silah gibi kendilerine zarar verecek malzemelerden uzak durmaları ve özellikle balkonlardan uzak durmalarını öneriyoruz. Çünkü balkondan düştü kısmı her zaman intihar süsüyle ört bas edilmiştir. Kendi yaşamlarını kutsamaları ve buna dair kendilerini ezmemeleri, yaralanmamaları yönünde mücadele edip bilinçlenmeleri gerekiyor. Bilinçlenirsek bu saydığımız tüm sorunlar değişir dönüşür.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bireysel silahlanmayla kadınların yaşamı namlunun ucunda!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    4 Ekim 2023, 12:43

    […] silah kaçakçılığı operasyonunda 8 şüpheli gözaltına […]

    Cevapla