Bitlis’te açılan ‘Serhed Kültür Sanat Derneği’ gençleri bekliyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2022 yılında Bitlis’te faaliyete başlayan Serhed Kültür Sanat Derneği eğitmenlerinden ses sanatçısı Cesim Başboğa, artan uyuşturucu bağımlılığına karşı Bitlisli gençleri Serhed Kültür Sanat Derneği’ne davet etti.

Asimilasyon politikalarının gün geçtikçe yoğunlaştığı, gençlerin uyuşturucuya yönlendirilmek istendiği bölgede sanat kurumları bu politikayı boşa çıkarmayı hedefliyor. 2022 yılında Bitlis’te faaliyete başlayan Serhed Kültür Sanat Derneği de verdiği kurslarla gençlere yeni sosyal alanlar açıyor. Engellemelere rağmen çalışmalarını aksatmayan dernek, bu ay kurslara da başladı.

Kurslar Kürtçe dil eğitimi, govend, gitar, piyano, keman ve bağlama gibi birçok alanda çeşitlilik gösteriyor. Dernek eğitmenlerinden ses sanatçısı Cesim Başboğa Gazeteci Medine Mamedoğlu’na, artan uyuşturucu bağımlılığına karşı Bitlisli gençleri sanata davet ettiklerini söyledi. Başboğa, “Kendi kültürümüzü öğrenerek bir çatı altında buluşalım” dedi. 

Bitlis’te açılan ‘Serhed Kültür Sanat Derneği’ gençleri bekliyor - bitlis serhed sanat dernegi

‘5’inci başvurumuzda onay verdiler’

Dernek faaliyetlerinin prosedürlerle bilinçli bir şekilde aksatıldığını söyleyen Akboğa, kurumun dernekleşmesi için bir ayda sonuçlanabilecek başvurunun bir yıl uzatıldığını belirtti. Kendilerinin yoğun ısrarları sonucu ancak 5’inci başvurularında onay alabildiklerini söyleyen Başboğa, “Derneğimiz her gün açıktır. Buraya gelen halk sıcak bir sanat ortamı ile karşılaşıyor” dedi.

‘Kurs eğitimleri başladı’

Kürtçe dil eğitiminin de yer aldığı kurslara bu ay başladıklarını aktaran Cesim Başboğa “Kurs kayıtlarımız 20 Ağustos itibarıyla başladı. Bu süreçte yoğun bir ilgi olduğunu da söyleyebiliriz. Kurs eğitimlerimizi de geçtiğimiz günlerde başlattık. Müzik alanında; bağlama, gitar, piyano, keman, erbane kurslarımız mevcuttur. Ayrıca folklor kursumuzu da başlatacağız” diyerek çalışmaları hakkında bilgi verdi.

‘Kültürümüzü korumak zorundayız’

Yürütülen asimilasyon politikalarına karşı kendi kültür ve dilleriyle mücadele edeceklerini ifade eden Cesim Başboğa, “Yıllardır kültür sanat alanında imkânsızlıktan dolayı kapalı bir kutu gibi duran gençler ve kadınlar, kurumumuz aracılığıyla sanatla tanışacaklar. Özellikle gençler burayı kendi evleri gibi görüyorlar. Halkımıza özellikle de gençlerimize bir çağrım var; sistem tüm gücüyle kültürümüzü yok etmek için yoğun bir mesai harcıyor.  Biz buna asla müsaade etmeyeceğiz. Bu anlamda halkımızın özellikle de gençlerin bu kültür kurumuna sahip çıkmalarını istiyoruz.  Bu kurum gençlerin ve kadınların evidir” şeklinde konuştu.

‘Madde bataklığına karşı mücadele edeceğiz’

Kentte ciddi bir özel savaş politikası da yürütüldüğüne de dikkat çeken Başboğa, gençlerin bu bataklıktan kurtulması için de çalışmalarının olacağının altını çizdi. “Sistem açık bir şekilde gençleri yaşamlarından uzaklaştırarak madde bağımlısı olmalarına zorluyor. İktidarın ve sistemin bu zehirli maddelerle mücadele etmezse bile yasaklaması gerektiği yerde kullanımı için gençlere imkân sağlıyor” diyen Başboğa gençleri bu bataktan kurtarmaya kararlı olduklarını söyledi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Bitlis’te açılan ‘Serhed Kültür Sanat Derneği’ gençleri bekliyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir