Depremden sonra interneti kesilen mahalleli: ‘Günümüz uzay çağında ama mahallemizde internet yok’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erciş’in birçok mahallesinde yurttaşın internete erişimi yok. Bazı başvurulara, ‘kablolar çalınıyor’ deniliyor, bazılarına ise ‘yatırım yok’. Birçok noktada mobese bulunan mahalle sakinleri, “uzay çağında mahallemizde internet yok” diyor.

Van’ın Erciş ilçesinde bulunan ve nüfus oranı 20 binin üzerine olan birçok mahalleye 2011 ve 2012 yılında yaşanan depremden bu yana internet hizmeti verilmiyor. İlçede, 2021 Nüfus ve Vatandaşlık İdaresinin resmi olarak kayıtlı yapılan kayıtlı vatandaş sayımında nüfus oranı 173 bin 606 olarak kayıtlara geçti. Toplamda 36 mahallesi olan ilçenin kırsal mahallelerine internet hattı uygulanmadı. Merkez mahallelerde ise 23 Ekim 2011 depremine kadar internet hattı vardı. Ancak yaşanan deprem sonrasında alt yapının hasar görmesi sonrası onarım çalışması yapılmadı. Yeşilova, Salihiye, Beyazıt, Çelebibağ, gibi nüfus oranı 15 binin üzerine olan birçok mahalle, ilçe merkezine yakın olmasına rağmen internet hizmetinden faydalanamıyor. Bazı mahallelerde sadece merkezi noktalarda internet hattı olsa hız megabayt düşük olması nedeniyle kullanılmayacak kadar kötü.

Mahallelinin tüm başvuruları alt yapı olmadığı gerekçesiyle geri çevriliyor. Mahallelerin birçok noktasında yüz ve plaka tanıma özelliğine sahip onlarca mahbesse kamerası var. Pandemi sürecinde online yapılan derslerde öğrenciler de mağdur edildi. İnternet alt yapı hizmeti alamayan mahalleli, yetkililerin kendilerine ‘altyapı kabloları çalınıyor’ dediğini aktarıyor.

‘Yetkililer kabloların çalındığını söylüyor bize’

Evinin hemen yanında okul olduğu ve okulda internet hattı olmasına rağmen kendi evine internet verilmediğini söyleyen Hanif’i Arlı, “Benim evimde 3 tane okuyan öğrenci var. Günümüz koşullarında artık eğitimin kaynağı bile internet üzerinden veriliyor. Maalesef 15 nüfusu olan mahallemizde biz bu hizmetten yararlanamıyoruz. Ben birkaç kez başvuruda bulundum. Yetkili kişi bana, ‘Alt yapı kablosu çalınıyor’ diyerek basit bir gerekçe uyduruyor. Eğer kablo çalınıyorsa mahallenin her noktasında mobese kamerası var. Savcılığa başvurun savcılık hırsızları bulsun. Neden bir mahalleyi mağdur ediyorsunuz anlamadım gitti” diyor.

Depremden sonra interneti kesilen mahalleli: ‘Günümüz uzay çağında ama mahallemizde internet yok’ - Ercis

‘Günümüz uzay çağında ama mahallemizde internet yok’

Hastane randevusundan tutun birçok önemli ihtiyacın internet üzerinden karşıladığını söyleyen Müjdat Can evinde internetin olmamasını, “Yeri geldiğinde yetkililer ‘Avrupa bizi kıskanıyor’ diyor. İyi de bugün Afrika’nın en yoksul kentinde bile internet alt yapısı var. Ama günümüz uzay çağında mahallemizde internet yok. Avrupa bizim neyimizi kıskanacak merak ettim. Mahallemizde ne internet yok, telefonlar düzgün çekmiyor. Okula giden çocuklardan tutun zaruri durumlarda bile internetten faydalanamıyoruz. O zaman elektriği de suyu da kesin olsun bitsin” sözleriyle anlatıyor.

Depremden sonra interneti kesilen mahalleli: ‘Günümüz uzay çağında ama mahallemizde internet yok’ - Van Ercis

Muhtarların başvurularına ‘yatırım yok’ yanıtı veriliyor

İnternet mağduriyetinin giderilmesi için mahalle muhtarları ortak olarak Türk Telekom Müdürlüğüne düzenli olarak başvuruyor. Ancak her defasında ‘yatırım yok’ gerekçesiyle sorunun çözümü için yanıt alamadıklarını söylüyor. Yeşilova Mahalle muhtarı Maksut Tuz,” Bizde nasıl bir yol izleyeceğimizi şaşırdık. Her defasında toplu olarak başvuruda bulunuyoruz. Ama bugüne kadar olumlu bir cevap alamadık. Türk Telekom Van İl Müdürü ile yaptığımız görüşmede,’ Alt yapının yapılması için yatırım yok’ dediler” şeklinde aktarıyor.

Konu ile ilgili telefonla aradığımız Türk Telekom Van İl Müdürlüğünden bir yetkili, Van’ın birçok mahallesinde internet alt yapısının olmadığını doğruladı. Ancak bu durumun gündemlerinde olduğunu belirterek gerekli yatırımın yapılması durumunda internet alt yapısını hizmetini başlatacakları bilgisini aktardı.

Haber: İdris YILMAZ

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Depremden sonra interneti kesilen mahalleli: ‘Günümüz uzay çağında ama mahallemizde internet yok’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir