Erzurum Milletvekili Beştaş’tan ‘terörist’ ifadelerine tepki

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AKP’lilerin “terörist” ifadelerine tepki gösteren HEDEP Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş, “Bugün ortağınız Demirtaş’ı ‘terörist’ ilan etti. Bize terörist diyenler teröristin dik alasıdır. Biz burada oturuyoruz ve halktan geliyoruz” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Milletvekilleri, Meclis Genel Kurulu’nda Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında bulunduğu pek çok milletvekilinin 4 Kasım 2016’da tutuklanmasına dikkati çekerek, tepki gösterdi.

‘Anayasızlaşma dönemi’

Saadet Partisi ve İYİ Parti’nin farklı konulardaki önergelerinin ardından HEDEP’in 4 Kasım’a ilişkin verdiği Araştırma Önergesi de görüşüldü. Önerge bağlamında söz alan HEDEP Grup Başkanvekili ve HEDEP Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, milletvekillerinin tutuklanmasının üzerinden 7 yıl geçtiğini belirtti. 4 Kasım’ı, “darbe” olarak nitelendirdi. Beştaş, “Başkanlık sistemini getirmek isteyenler, Anayasa’yı değiştirmek, muhalefeti susturmak için parlamentonun aritmetiğini değiştirdiler. 550 milletvekilinin içinde 11 milletvekilinin olmadığı bir dönemde bu ülkeye ‘başkanlık’ seçimi getirildi. İç Tüzük değiştirildi, onlarca kanun kabul edildi. Bütün itirazlarımız reddedildi. ‘Anayasa’sızlaşma dönemi 4 Kasım ile ivme kazandı” şeklinde ifadeler kullandı.

‘Bunu da unutmadık’

CHP eski Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, “Anayasa’ya aykırı ama evet” şeklindeki sözlerini de anımsatan Beştaş, “Bu şekilde dokunulmazlıkların kaldırılmasına parmak kaldıranlar da bugün Demirtaş’ın Edirne’de, Yüksekdağ’ın Kandıra’da Tuncel’in Sincan’da olmasından sorumludur. Bunu da unutmadık” dedi.

Boru el değiştirdi

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Artık bu ülkede darbecilerin borusu ötmüyor” şeklindeki sözlerini de anımsatan Beştaş, “Bir iki gün önce böyle demiş. Hayret gerçekten! Niye hayret diyorum. 12 Eylül darbesinin devamı niteliğinde bir darbenin başrol oyuncusu söylüyor bunu. Bu kampanyayı kendisi yürüttü. Basına da dokunulmazlıkların kaldırılması için çarşaf çarşaf açıklamalar yapıldı. AKP-MHP ve ‘Anayasa aykırı ama evet’ diyenlerin oyları ile bu oldu. Vallahi darbecilerin borusu ötmeye devam ediyor. Bu gün sadece boru el değiştirdi. İktidarın elinde bu boru. Vesayetçilerin tekeli el değiştirdi” diye belirtti.

‘Yargı eliyle tutuyor’

HDP’lilerin “rehin” tutulduğunun altını çizen Beştaş, “AKP 12 Eylül darbesi ile 28 Şubat darbecileri ile 2 Mart darbesi ile Türkiye’deki darbelerin toplamı bir darbecidir. Hepsini içinde barındırıyor. AKP; darbeci bir partidir. AKP siyasi olarak korkuyor bizden. Demirtaş ve Figen Yüksdağ ile yarışamadı. Onlara cevap veremedi. Siyaset üretmedi. Siyaset üreten bir iktidar rakiplerini cezaevine kapatmaz. İktidar devletin bütün olanaklarını ve yargıyı elinde bir araç olarak tutarak arkadaşlarımızı içerde tutmaya devam ediyor” diye kaydetti.

‘Halk ile buluşmamızı engelleyemez’

“12 Eylül darbecilerin fikri bu iktidarda” diyerek, sözlerini sürdüren Beştaş, tutuklanan Hüda Kaya’ya değindi. Beştaş, Kaya’nın 28 Şubat darbecilerine karşı mücadele ettiğini ve tutuklandığını hatırlattı. Beştaş, “Biz Zîndanlara sığmayız. Arkadaşlarımız yazmaya, okumaya ve üretmeye devam ediyor. Mücadele etmeye devam ediyor. O duvarlar asla halk ile buluşmamızı engelleyemez. Umudu öldüremeyeceksiniz. Büyümeye devam edeceğiz” dedi.

Toprağını savunmak terör mü?

AKP adına söz alan Murat Alparslan, “darbe” ve “darbeci” nitelendirmesine karşı çıktı. Meclis sıralarda bulunan HEDEP’li Gülistan Kılıç Koçyiğit, Alparslan’a, “Darbeciye darbeci denir” diyerek, tepki gösterdi. Alparslan’ın HDP’liler dair konuşurken “terör, terörist” kavramını kullanması üzerine Koçyiğit, sert tepki gösterdi. Koçyiğit, “Hakkını savunmak terör mü? Toprağını savunmak terör mü? Yaşamı, insanlığı savunmak terör mü?” dedi.

‘Maskeniz düşüyor’

AKP’li Alparslan’ın sözleri nedeniyle tekrar söz alan Beştaş, “Evet, darbecisiniz. Evet, halk iradesine düşmansınız. Evet, halkın kendi oyları ile seçtiği belediye başkanlarını görevden alarak yerine memur atıyorsunuz. Evet, Kenan Evren yaşıyor olsaydı AKP iktidarından daha fazlasını yapamazdı. Kenan Evren’in selefisiniz. Onlar bile bu kadar yapmadı. Bir kalem ile yüzlerce belediyeye kayyum atamadı. Ne yasa ne Anayasa tanıyorsunuz. Ne AİHM kararı tanıyorsunuz. AİHM size, ‘tutuklamalar siyasi’ dedi. Derhal tahliye etmelisiniz dedi. Cumhurbaşkanı çıkıp, ‘Karşı hamlemizi yapar işi bitiririz’ dedi. Çünkü bütün yargıyı avucunuza almışısınız. Yargı sizin için bir silah. Bu silahı kime doğrultuyorsunuz? Size muhalefet edenlere, gerçekleri ifade edenlere. Çünkü siz gerçeğe de düşmansınız. Çünkü gerçek ortaya çıkınca sizin maskeniz de düşüyor” diyerek, tepki gösterdi.

‘Yasada var’

AKP’li Alparslan Beştaş’ın sözleri sonrası tekrar kürsüye çıktı ve “Terörist” şeklinde ifadeler kullandı, kayyum atamasını savundu. Alparslan kayyum atamasını “Eşbaşkanlık” sistemini gerekçe göstererek savundu. Bunun üzerine Beştaş tekrar kürsüye çıktı ve şöyle tepki gösterdi: “Biz halka dayalı siyaset yapan bir partiyiz. Eşbaşkanlık kadın erkek eşitliği açısından siyasi partiler yasasında da var. Hepsini de uyguluyoruz ve uygulamaya da devam edeceğiz. Çünkü Türkiye ve dünyanın da en büyük sorunu; kadın erkek eşitliğidir.

Terörist sizsiniz

Diğer yandan arkadaşlarımızın tamamı demokratik siyaset yaptıkları için tutuklandı. Bütün davalar yaptıkları konuşmalara dayanıyor. Bir eylem ve fiil yok. Bir hareket yok. Tamamen propaganda ve manipülasyon ile dolu. Kayyumları bu iktidar atamadı mı? Bu darbecilik değil mi? Ben ne anlatıyorum? Hala Van, Diyarbakır ve Mardin’de kayyum var. Hepsi yolsuzluk ve hırsızlık yapıyor. Cumhurbaşkanı Demirtaş’ın adını ağızına almadan siyaset yapamıyor. En son seçim geçesi idam sloganları attırdı. Bu gün ortağınız Demirtaş’ı ‘terörist’ ilan etti. Bize terörist diyenler teröristin dik alasıdır. Biz burada oturuyoruz ve halktan geliyoruz.”

HEDEP’in ve muhalefet partililerin verdiği tüm önergeler, AKP ve MHP oyları ile reddedildi.

Serhat News

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erzurum Milletvekili Beştaş’tan ‘terörist’ ifadelerine tepki

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    14 Kasım 2023, 09:34

    […] Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’ın da aralarında bulunduğu 3 milletvekilinin dokunulmazlıkları Karma Komisyonu’na […]

    Cevapla