Erzurum vekili Beştaş’tan ‘Kürtçe şiire’ müdahale eden Bozdağ’a tepki

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şeyh Said’e yönelik hakaretlere Kürtçe şiir okuyarak tepki gösteren DEM Parti Grup Başkanvekili Meral Danış Beştaş’a Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, müdahale etti. Beştaş, “Benim anadilim ana dilim. Burada Obama konuştu ya!” diyerek, tepki gösterdi.

Meclis’te görüşülen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ve Savunma Bakanlığı bütçesi sırasında MHP’lilerin Şeyh Said’e yönelik ifadeleri sonrasında söz alan Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekili ve Erzurum Milletvekili Meral Danış Beştaş, sert tepki gösterdi.

Tepki gösterdi

MHP’lilerin hakaretlerine tepki gösteren Beştaş, Şeyh Said ve Seyit Rıza’nın Kürt halkının değerleri olduğunu ifade etti. Bu değerlere hakaret edilmesini kabul etmeyeceklerini ve sineye çekmeyeceklerini belirten Beştaş, “Şeyh Said’in de Seyit Rıza’nın kim olduğu en çok devlet arşivlerinde bulunuyor. Şeyh Said, Seyit Rıza, İhsan Nuri, Şeyh Mahmut Berzenci, Celadet Ali Bedirhan, İbrahim Heski… ve yakın dönemde Musa Anter onlarca isim tarihte birer hafızadır. O dönem Ankara’daki rahatsızlık, mücadelenin direnişinin odağında da yine eşitsizlik vardır. Şeyh Said’in destekçileri ve mücadelesi inanç ve kavim gözetmeksizin herkesin yer aldığı ve herkesin için mücadele ettiği bir süreçtir” dedi.

Kürtçe şiir okudu

Mezar yerlerinin açıklanmamasına da dikkat çeken Beştaş, “Eğer devlet bir şey saklamıyorsa neden hala saklıyor? Bunun cevabı vermeden onlar ile ilgili söz kurmayın, kuramazsınız. Mezarlar neden saklanır?” diye sordu.  Beştaş ardından Şeyh Said için yazılan Kürtçe bir şiirden birkaç dize okudu. Beştaş, Şeyh Said’in Kürtlerin hafızası olduğunu yineledi.

Bozdağ’ın Kürtçe tahammülsüzlüğü

Meclis Başkanvekili Bekir Bozdağ, Beştaş’ın Kürtçe şiir okumasının Anayasa’nın 3’üncü maddesine aykırı olduğunu söyledi. Bozdağ, “Zaman zaman bazı milletvekillerimiz genel kurulda benzer ifadelerde bulunuyor. Divan olarak da sürekli hatırlatmalarımız oluyor. Anayasa devletin resmi dili Türkçe’dir diyor” dedi. Bozdağ ayrıca milletvekili yemini da anımsattı. DEM Partililerin Kürtçeye yönelik bu tutuma itiraz etti. Bozdağ, Kürtçenin her alanda özgürce kullanıldığını ileri sürerek, TRT 6’yı örnek verdi.

Obama’yı anımsattı

Bozdağ’ın sözleri üzerine söz alan Beştaş, “Siz Anayasayı yorumladınız. Ben de yorumlamak istiyorum” dedi. Bozdağ ise “Yoruma açık değil. Anayasa’nın değiştirilmez, değiştirilmesi teklif edilemez bir maddesi. Yoruma açık bir madde değil” dedi. Ancak Beştaş itiraz ederek, söz aldı. Beştaş, sözlerini şöyle sürdürdü: “Kendi anadilimde bir şiirin üç dizesini okudum diye bana Anayasa uyarısı yapılmasını büyük bir adaletsizlik olarak görüyorum. Benim anadilim, benim anadilim…” Beştaş, milletvekili yemininde yer alan, “Hukukun üstünlüğü, demokratik ve laik cumhuriyet toplumun refahı ve huzuru herkesin insan haklarından ve temel hürriyetlerden yararlanması…” şeklindeki sözleri hatırlatarak, “Biz bu ülkenin yurttaşı değil miyiz ya! Biz kendi anadilimizde üç cümle kuramayacak mıyız? Bir selamlama yapamayacak mıyız? Konuşmanın tamamı zaten Türkçe.  Anayasa’ya tabii ki de uyuyoruz. Anayasa’ya uymadan bahsedecek isek önce iktidardan başlayalım. Anayasa 3’e aykırı bir durum yok burada. Ben bir şiir okudum. Obama gelip bu Meclis’te konuştu” ifadeleri ile tepki gösterdi.

Daha sonra söz alan MHP Grup Başkanvekili Muhammed Levent Bülbül, Kürtçeden rahatsız olmadıklarını ileri sürdü. Bülbül, konuşmasında “Kürt kökenli” kavramını da kullandı. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Erzurum vekili Beştaş’tan ‘Kürtçe şiire’ müdahale eden Bozdağ’a tepki

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir