Hakimden Türk bayrağı paylaşma cezası

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şeyh Said’in torunu Ruşen Fırat’a, Facebook’taki paylaşımları gerekçe gösterilerek 30 gün boyunca tüm sosyal medya hesaplarından Türk bayrağı paylaşma cezası verildi.

Şeyh Said’in torunlarından Ruşen Fırat, 2015 ve 2016’da Facebook’ta yaptığı paylaşımlarla ‘terör propagandası’ yaptığı iddiasıyla 26 Aralık’ta Erzurum Hınıs’ta gözaltına alındı.

‘Örgüt propagandası’ yapmakla suçlanan Fırat, daha sonra tutuklanma talebiyle Hınıs Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edildi. Fırat, burada adli kontrolle serbest bırakıldı.

Bianet’teki habere göre ancak Hınıs Sulh Ceza Hakimliği Fırat’ı adli kontrolle serbest bırakırken 30 gün boyunca da tüm sosyal medya hesaplarında ‘Türk bayrağı paylaşma’ cezası da verdi. Kararda şöyle denildi:

“Şüpheli hakkında adli kontrol süresi içerisinde her gün Türk bayrağını sosyal medya hesaplarından paylaşmasına, paylaşmadığı halinde adli kontrol süresi içerisinde ihlal ettiğinden dolayı tutuklama işleminin tekrardan gözden geçirilmesine…”

Karar sonrası Fırat bayrak görseli paylaşmaya başladı.

‘Polisler sürekli arıyor’

Ruşen Fırat’ın ablası Halime Fırat, polisin kendilerini aradığını, hakim kararına göre 30 gün boyunca sosyal medya hesaplarına Türk bayrağını asmak ve haftada 3 kez karakola imza atmaya gelmek zorunda oldukları yönünde bilgi verdiğini söyledi.

Fırat, “Polis dün geceden beri bizi arıyor ve kararın uygulanmaması durumunda tekrar gözaltına alınacağını söylüyor,” dedi.

Abla Fırat sözlerini şöyle sürdürdü: “26 Aralık sabah 06:00’da hanemize yapılan baskın üzerine kardeşim Ruşen Fırat gerekçe gösterilmeksizin gözaltına alındı. Emniyette ifadesi alındıktan sonra savcılığa sevk edildi.

Savcılık, Ruşen’in 9 yıl önce sosyal medyadaki paylaşımlarını gerekçe göstererek örgüt propagandasından 2 yıl 7 ay hapis istedi ve mahkemeye sevk etti. Tutuklama istemiyle hakim karşısına çıkartıldı.

Hakim ilk önce tutuklama kararı verdi ancak daha sonra avukatımızın itirazıyla adli kontrol ile haftanın 3 günü imza ve 1 ay boyunca her gün Türk bayrağını Facebook, X ve Instagram hesabından herkese açık şekilde paylaşma cezası verdi.

Emniyet paylaşımları takip edecek ve paylaşım yapılmadığı takdirde tutuklanıp tekrar Patnos Kadın Ceza İnfaz Kurumuna gönderilecek.

Bu kararın keyfi bir uygulama olduğunu, kanuni olmadığını düşünüyorum. Bayrak ile herhangi bir problemimiz yok. Avukatlarımız vasıtasıyla gerekli makamlara itirazları yapacağız.”

‘Hakimi şikayet edeceğiz’

Fırat’ın ailesinin avukatı Ensar Fırat ise kararı skandal olarak nitelendirdi. Kararı veren hakimden şikayetçi olacaklarını söyledi. Fırat “Hakimle ilgili Hâkimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) da başvuracağız” diye konuştu. Avukat Fırat, önümüzdeki günlerde ailenin bu olayla ilgili detaylı bir açıklama yapabileceğini söyledi.

Barodan başvuru

Diğer yandan Diyarbakır Barosu bu zorunluluğun “görev gereklerine ve yasa hükümlerine aykırı karar” olduğunu belirterek, Hınıs Sulh Ceza Hakimi hakkında şikayette bulundu.

Diyarbakır Barosu konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Sosyal medya paylaşımları nedeniyle hakkında yürütülen bir soruşturma kapsamında sorgu hakimliğine sevk edilen kişi hakkında; ‘şüpheli hakkında adli kontrol süresi içerisinde her gün Türk bayrağını sosyal medya hesaplarından paylaşmasına, paylaşmadığı halinde adli kontrol süresi içerisinde ihlal ettiğinden dolayı tutuklama işleminin tekrardan gözden geçirilmesine’ şeklinde görev gereklerine ve yasa hükümlerine aykırı karar veren Hınıs Sulh Ceza Hakimi hakkında Hakimler ve Savcılar Kurulu’na Baromuz tarafından şikayet başvurusu yapılmıştır.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hakimden Türk bayrağı paylaşma cezası

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir