Hakkari’de besicilerin zorlu kış hazırlıkları başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Hakkâri’de besiciler,, kavurucu yaz sıcakları altında kış hazırlıklarına başladı.

Kış mevsiminin uzun ve sert yaşandığı kentte hayvan yetiştiricileri kavurucu sıcağın altında kış için hazırlık yapıyor. Besiciler, hayvanlarının kışlık yemi için büyük zahmetle biçtikleri otları, bir süre kurumaya bıraktıktan sonra bağ şekline getirerek ahırlara yakın yerlerde istifliyor.

Kente 45 kilometre uzaklıkta bulunan Ördekli (Kotranıs) köyünde yaşayan besiciler hayvanları için biçtikleri otları sırtlarında köye yakın bölgeye taşıyorlar. Besicilikle uğraşan köy sakinlerinden Abdullah Temel isimli yurttaş Hakkari’de kış mevsiminin 6 aya yakın sürdüğünü, bu kapsamda hazırlıklara şimdiden başladıklarını söyledi.

Hakkari’de besicilerin zorlu kış hazırlıkları başladı - hakkari kis hazirligi

Hayvanların kışlık yem ihtiyaçlarını karşılamak için yazın 1,5 ay bu iş için çalıştıklarını ifade eden Temel şöyle konuştu: ‘’İlk önce tırpanla biçtiğimiz otları şimdi toplayıp köye götürüyoruz.
Bu çalışmaları yapmazsak, hayvanlar kış mevsiminde aç kalır. 15 gün boyunca biçtik, 2-3 gündür topluyoruz. Şu ana kadar 3 bin bağ ot topladık. Kış için bize yeter. Hayvancılıktan başka yapacağımız bir iş yok. Bu sene havalar erken ısınmadığı için verim iyi değildi” dedi.
“Bu sıcakta böyle çalışmak insanı yoruyor. Emek isteyen bir şey. Her sene aynı çalışmayı yapıyoruz. Geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz.’’

Besicilerden Recep Ürkmez ise kış hazırlıklarına yazı kavurucu havasına rağmen devam ettiğini söyledi. Köyden uzakta bulunan bölgede biçtikleri otları kurumasından sonra taşıma işine başladıklarını belirten Ürkmez, şunları aktardı.

Hakkari’de besicilerin zorlu kış hazırlıkları başladı - hakkari kis hazirligi1

“Yaz mevsimi boyunca tırpanla ve orakla biçtiğimiz otları kuruduktan sonra köye yakın bölgeye sırtımızla taşıyoruz. Bu otları güzelce istif ettikten sonra on gün sonra patosa vuruyoruz. Bu otları yem yaptıktan sonra hayvanlarımıza kışın yedirtmek için hazırlık yapıyoruz. Havalar çok sıcak. Hava sıcaklığı 40 dereceyi buluyor. Bu şartlarda bayağı zorlanıyoruz. Kış mevsiminde hayvanların aç kalmaması için şimdiden ot topluyoruz. Büyük bir uğraş veriyoruz. Geçim kaynağımız hayvancılıktır. Kavurucu sıcakta kışa hazırlık yapıyoruz” diye konuştu. (Hakkariilsesi)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hakkari’de besicilerin zorlu kış hazırlıkları başladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir