Hakkari’de yerel seçimler öncesi ‘oy taşımaya’ karşı çağrı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Yerel seçimler öncesi AKP’nin kentte oy taşıma işlemlerine ilişkin açıklama yapan HEDEP Hakkari İl Örgütü, “Parti olarak tüm kurumları yapılmaya çalışılan kanunsuzluklara karşı durmaya ve buna alet olmamaya davet ediyoruz” dedi.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Hakkari İl Örgütü, yerel seçimler öncesi gündeme gelen oy taşımalara ilişkin yazılı basın açıklaması yayınladı.

AKP il teşkilatının köylerde yaşayan yurttaşlara baskı oluşturduğuna yer verilen açıklamada, çok sayıda asker ve polis oylarının il ve ilçe merkezlerine taşındığına dikkat çekildi.

Şemdinli, Çukurca, Esendere başta olmak üzere köylerden ve başka yerlerden belirtilen merkezlere seçmen taşındığı yönünde duyum alındığı belirtilen açıklamada, 2019 yılında da benzer sürecin yaşandığı hatırlatılarak, ” Şemdinli, Çukurca, Esendere seçimlerine yeniden çok organizeli olarak müdahale edilmeye başlandığına yönelik hazırlıklara devam edildiği duyumları alınmış bulunmaktadır. AKP, bir önceki seçimde organize ederek il, ilçe ve belde merkezlerine taşıdığı seçmen oyları ile belediye başkanlıklarını gasp ettiği verilerle sabittir. 31 Mart 2019 seçimlerine yakın bir zamanda seçmen kayıtlarının bahse konu merkezlere taşındıkları tespiti yapılıp gerekli başvurular yapılmasına rağmen ilçe seçim Müdürlükleri ve ilgili kurumlar YSK’nın mevzuatına göre araştırma yapmadan itirazlarımızı reddetme yoluna gitti. Ancak seçim sonrasında seçmen kütüklerinde yapılan incelemelerde taşınan seçmenlerin kısa zamanda gerçek adreslerine geri taşındıkları görülmüştür. Bu durum seçimde seçmen taşımada nasıl bir organizasyonun yapıldığı görülmüştür” denildi.

2019 yılında 640 asker oyu taşındı

2019 yılında seçime yakın bir zamanda Colemêrg’e bağlı Xenanis köyü sınırları içinde olan Otluca Tugay lojmanlarında ikamet eden 640 seçmen kaydının kent merkezine taşındığına yer verilen açıklamada, oyların kent merkezinde bulunan Orduevinin misafirhanesine taşındığı ve seçimden kısa bir süre sonra tekrar gerçek ikamet yerleri olan lojmanlara alındığı belirtildi. 

‘Halkımızı duyarlı olmaya davet ediyoruz’

İl ve ilçelere dışarıdan seçmen getirilerek yerel halkın iradesinin gasp edilmek istendiğine yer verilen açıklamanın devamında, “Merkezlerden köy ve beldelere taşıma yapılarak sayısal hesaplı bir seçim yapılmak istenmektedir. Belirttiğimiz gibi bunların tespiti ve itirazları yapılacaktır. Fakat halkımızın ve seçmenlerimizin de bu halkın iradesine küçük hesaplarla siyasi baskı kurmalarını ve seçmen taşıma ile ilgili olarak yapılacak hukuksuz ve usulsüzlükler karşında daha dikkatli ve duyarlı olmaya davet ediyoruz” denildi. 

Kanunsuzluklara karşı çağrı

Açıklamada son olarak, olası oy taşıma işlemlerine karşı şimdiden gerekli çalışmaların yürütüldüğü belirtilerek şunlar kaydedildi: “Seçmen kütükleri üzerinde sandık bazlı çalışmalarımızı başlatmış bulunmaktayız. Parti olarak il, ilçe ve belde merkezli yapacağımız tespitlerle Mahalle ve köy muhtarlarına ve ilgili kurumlara konu üzerinde durmaları yönünde yazılar yazılarak kamuoyuna süreç içinde gerekli bilgilendirmeler basın üzerinden verilecektir. Parti olarak tüm kurumları yapılmaya çalışılan kanunsuzluklara karşı durmaya ve buna alet olmamaya şimdiden davet ediyoruz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hakkari’de yerel seçimler öncesi ‘oy taşımaya’ karşı çağrı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir