Hamas’tan ‘sınır kapısı’ açıklaması: Bölgedeki koşulları değiştirmeyecek

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Mısır-Gazze sınırının insani yardımlar için açılmasının ardından açıklama yapan Hamas, bunun bölgedeki koşulları değiştirmeyeceğini söyledi. Almanya ve AB sınırın açılmasını memnuniyetle karşıladı.

İsrail-Filistin çatışmasının 15’inci gününde, Mısır ve Gazze arasındaki Refah Sınır Kapısı açıldı ve insani yardım taşıyan ilk tırlar Gazze‘ye geçmeye başladı. Reuters haber ajansının haberine göre, Hamas medya ofisinden yapılan açıklamada, tırların İsrail ablukası altındaki bölgeye ulaştırması beklenen yardımların ‘Gazze’deki feci tıbbi koşulları değiştirmeyeceği’ belirtildi. Bugün sınırdan en az 20 tırın geçiş yapması beklenirken, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Doğu Akdeniz Bölge Ofisi’nden verilen bilgiye göre, DSÖ’ye ait dört tırın da Gazze’ye yardım ulaştırmak için yola çıktığı bilgisi paylaşıldı. 

İsrail: Gazze’ye giren yardım güneye gidecek

İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne giren insani yardımla ilgili açıklama yaparak, yardımların yalnızca güney bölgelere gideceğini bildirdi. Ordu baş sözcüsü Daniel Hagari, televizyonda yayınlanan brifinginde, yardım sevkiyatının yakıtı içermeyeceğini söyledi.

DSÖ: 4 tır refah sınır kapısına doğru yola çıktı

Ofisin paylaştığı bilgilere göre, DSÖ’ye ait dört tırın içinde 1200 kişi için travma malzemeleri, 235 kişi için yerinde stabilizasyon amaçlı taşınabilir travma çantaları, 1500 kişi için kronik hastalıklara yönelik ilaçlar ve 300 bin kişiye 3 ay yetecek kadar temel gıda bulunuyor. Buna göre, DSÖ, Mısır ve Filistin Kızılayı ile bu malzemelerin güvenli geçişi ve hastaneler ile sağlık kurumlarına ulaştırılmasının sağlanması için birlikte çalışıyor.

Ghebreyesus: Erişimin sürekli olması sağlansın

Sınır kapısının açıldığı haberinin ardından bir açıklama yapan DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, sosyal medya platformu X’te (eski adıyla Twitter) bir paylaşım yaparak, “DSÖ’nün sağlık malzemeleri nihayet Refah geçişi üzerinden Gazze’ye doğru hareket edecek gibi görünüyor. Bu malzemeler arasında travma ve kronik hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçlar ve temel ilaçlar yer alıyor. DSÖ, Gazze’deki insani ekiplerin korunması ve insani yardımlara sürekli erişim çağrısı yapıyor” dedi.

Grıffıths: İlk yardım konvoyunda hayat kurtarıcı malzemeler yer alıyor

BM İnsani İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı ve Acil Yardım Koordinatörü Martin Griffiths de İsrail ile Filistin arasında çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana ilk kez bir yardım konvoyunun Gazze’ye girdiğine ilişkin duyuruyu memnuniyetle karşıladıklarını bildirdi.

Griffiths, Gazze Şeridi’nin Mısır sınırındaki Refah Sınır Kapısı’nın geçici süreyle açılmasına ilişkin yazılı açıklamada bulundu. “Çatışmaların başladığı 7 Ekim’den bu yana ilk kez bir yardım konvoyunun Gazze’ye girdiğine ilişkin bugün yapılan duyuruyu memnuniyetle karşılıyoruz” ifadesini kullanan Griffiths, sınırı geçen 20 tırlık ilk yardım konvoyunda, Mısır Kızılayı ile BM’den sağlanan ve BM’nin desteğiyle Filistin Kızılayı tarafından teslim alınmasına izin verilen hayat kurtarıcı malzemelerin yer aldığını belirtti.

Griffiths, yardımların ulaştırılmasının, Gazze’ye yönelik yardım operasyonunun mümkün olan en kısa sürede ve doğru koşullarla devam etmesini sağlamak için ilgili tüm taraflarla günlerdir süren yoğun müzakerelerin ardından başladığını kaydetti.

‘Uluslararası toplum Gazze halkını yüzüstü bırakmaya devam edemez’

“Bu sevkiyatın, Gazze halkına gıda, su, ilaç ve yakıt da dahil temel malzemeleri güvenli, güvenilir, koşulsuz ve engelsiz bir şekilde sağlamaya yönelik sürdürülebilir bir çabanın başlangıcı olacağına eminim” ifadesini kullanan Griffiths, çatışmaların başlamasından 2 hafta sonra Gazze’de halihazırda istikrarsız olan insani durumun yıkıcı boyutlara ulaştığını aktardı. Griffiths, “Yardımların Gazze’nin neresinde olursa olsun ihtiyaç sahibi kişilere doğru oranda ulaşması kritik önem taşıyor. Gazze halkı onlarca yıldır acılara katlanıyor. Uluslararası toplum onları yüzüstü bırakmaya devam edemez” değerlendirmesinde bulundu.

WFP: 20 tır önemli bir ilk adım ancak son konvoy olamaz

BM Dünya Gıda Programı (WFP) İcra Direktörü Cindy McCain de Refah Sınır Kapısı’nın bugün açılmasını ve Gazze’ye 20 tır hayat kurtaran sağlık malzemeleri ve diğer insani yardım malzemelerinin ulaştırılmasını memnuniyetle karşıladıklarını belirtti. McCain, “Bu 20 tır önemli bir ilk adım ancak son konvoy olamaz” ifadesini kullandı.

Almanya: Güzel ve önemli bir gelişme

Refah Sınır Kapısı’nın açılmasının ardından X hesabından açıklama yapan Almanya Başbakanı Olaf Scholz, “İlk insani yardımın Gazze halkına ulaşması güzel ve önemli. Suya, yiyeceğe ve ilaca ihtiyaçları var; onları yalnız bırakmayacağız. Federal Hükümet, bu çatışmanın acılarını hafifletmek için her türlü kanalı kullanmayı sürdürüyor” dedi.

AB: Memnuniyetle karşıladık

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda şu ifadelere yer verdi: “İnsani yardım için Refah sınır geçişinin açılmasını memnuniyetle karşılıyorum. Bu, masum insanların acılarını hafifletecek önemli bir adım. Bunu mümkün kılmakta dahli olan herkese teşekkür ederim.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hamas’tan ‘sınır kapısı’ açıklaması: Bölgedeki koşulları değiştirmeyecek

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    24 Ekim 2023, 14:16

    […] İsrailli Arap oyuncu Maisa Abd Elhadi, sosyal medya paylaşımlarında ‘Hamas‘a destek verdiği’ gerekçesiyle gözaltına alındı. […]

    Cevapla