Her seçimi tartışmalı geçen kentte İHD Ağrı Şubesi sahada olacak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ağrı‘nın en önemli sivil toplum kuruluşlarından olan İnsan Hakları Derneği (İHD) seçimde izleyecekleri yolu ve alacakları pozisyona dikkat çekerek, sadece merkezde değil 7 ilçede de hazır bulunacaklarının altını çizdi.

Hangi seçim olursa olsun, Ağrı bir şekilde seçim güvenliği konusunda kendisinden bahsettirir. Hatırlanacağı gibi, özellikle belediye seçimleri hep tartışmalı geçmiştir. Bundan dolayı da her seçim vaktinde seçim güvenliği denilince gözlerin çevrildiği illerin başında gelir Ağrı. Daha önce Serhat News olarak seçim güvenliğini kentteki siyasi partilerle ve Ağrı Barosu ile konuşmuştuk. Bu kez de Ağrı’nın en önemli sivil toplum kuruluşlarından olan İnsan Hakları Derneği’ne seçimde izleyecekleri yolu ve alacakları pozisyonu sorduk.

Merkez ve 7 ilçede sahada olunacak

İnsan Hakları Derneği de baro ve siyasi partiler gibi olabilecek seçim usulsüzlükleri engellemek ve doğabilecek hak ihlallerinde vatandaşlara yardımcı olmak için sahada olacak. Çoğunluğu hukukçu olan bağımsız gözlemci ekipler ile sadece merkezde değil 7 ilçede de hazır bulunacak. Olası bir sorunu anında gözlemleyerek herhangi bir karmaşanının olmaması için titizlik ile hareket edilecek.

Her seçimi tartışmalı geçen kentte İHD Ağrı Şubesi sahada olacak - ihd agri subesi boga
Avukat Mehmet Boğa

‘Yaklaşık 15 ekiple sandık başlarında olacağız’

Dernek adına sorularımızı yanıtlayan İnsan Hakları Derneği Ağrı Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Av. Mehmet Boğa, geçmiş tecrübelerini de kullanarak adil ve demokratik bir seçim için bağımsız gözlemci gruplarıyla sahada yer alacaklarını belirtti. Boğa, “İnsan Hakları Derneği Ağrı Şubesi olarak daha önceki seçimlerde de olduğu gibi derneğimizin misyonuna uygun bir şekilde demokratik ve hak ihlallerinin olmadığı bir seçim için gücümüz oranında sahada olacağız” dedi. Derneğin, seçim günü Eşit Haklar Platformu ile birlikte seçim güvenliğine dair bağımsız gözlemci olarak gezici ekipler oluşturacağını ifade eden Boğa, bu ekiplerin sandık çevrelerini dolaşacağını söyledi. Yaklaşık 15 ekibin sahada olacağını aktaran Boğa, bu ekibin çoğunun hukukçudan oluştuğunun altını çizdi.

‘Parti ayırt etmeksizin gözlem yapacağız’

Olası hak ihlallerin tespiti durumunda tutanak altına alınarak genel merkeze ileteceğini ifade eden Boğa, “Olası bir hak ihlali söz konusu olduğunda hiçbir partiyi ayırt etmeksizin sahada gereken gözlemlemeyi ve raporlamayı yapacağız. Genel merkezimiz demokratik bir seçim için gerekli başvurularla birlikte tüm siyasi partilere ve STK’lara çağrılar yaparak, yüksek seçim kuruluyla gerekli yazışmaları yapmış bulunmakta. Parti ayırt etmeksizin olabilecek her türlü hak ihlalleri konusunda hazırlıklı olacağız. Yaşanacak bir sorundan önce partilerin sandık kurulu üyeleri ve müşahitleri haberdar olurlar. Partiler de bunların üzerinden bize ulaşırlar. Bunu bize bildirdiklerinde gerek biz gözlemleyip rapor ederiz gerekse baroyu bundan haberdar ederiz. Bu konuda da baro ile koordine halinde olacağız. Daha önceki seçimlerden edindiğimiz tecrübeler ile bu seçimde daha da dikkatli olacağız. Bunu da hiçbir partiden yana meyil göstermeden, başta da dediğim demek misyonumuza uygun olarak yapacağız.”

‘Seçmen demokratik hakkının takipçisi olmalı’

Seçmenlerin de yapması gereken şeylerin olduğunu belirten Boğa, seçmene de şu çağrıyı yaptı: “Seçmenlere de şu önerimiz olacak. Herkesin yurttaşlık hakkı bilinciyle sağduyulu davranarak, herhangi bir provokasyona gelmeden demokratik hakkı olan oyunu kullanıp, kullandığı oyun yasal çerçevede takipçisi olmasını öneriyoruz. Takip konusunda kendilerini aşan bir durum olduğunda zaten bize bildirecekler. Biz takipçisi olacağız. Hem genel merkezimizi hem de baroyu bilgilendirerek.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Her seçimi tartışmalı geçen kentte İHD Ağrı Şubesi sahada olacak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir