İHD basın açıklaması duyurusu yaptı, Valilik 24 saat eylem ve etkinlik yasağı getirdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Dersim genelinde 24 saat boyunca her türlü etkinlik ve basın açıklaması yapılmasını yasaklandı.

İHD Dersim Şubesi tarafından dün öğlen saatlerinde STK temsilcileri ile gazetecilere gönderilen yazılı açıklamada her hafta İstanbul’un Beyoğlu ilçesi Galatasaray Meydanında cumartesi anneleri yapılmak istenen basın açıklamaları sırasında birçok kayıp yakının gözaltına alınmasını protesto etmek için Dersim Seyit Rıza Meydanı’nda bugün saat 12.00’de basın açıklaması ve kısa süreli oturma eylemi yapılacağının duyurulmasından sonra Tunceli Valiliği anında harekete geçerek 1 günlük eylem ve etkinlik yasağı getirerek Cumartesi Anneleri için yapılması planlanan basın açıklaması ve oturma eylemini yasakladı.

İHD Dersim Şubesi tarafından Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınlarına destek için yapılacak basın açıklaması duyurusunda şu ifadelere yer verildi;

“Dört yılı aşan bir süredir Galatasaray Meydanı tomalar, ağır silahlı polisler, çelik ve beton bariyerler ile kuşatıldı. Cumhurbaşkanlığı rejimi, adalet ve hukukun üstünlüğü talebiyle, kayıp yakınlarının seslerini duyurduğu Galatasaray Meydanı’nı esir alarak cevap verdi. Her hafta Cumartesi insanları ve kayıp yakınları gözaltına alınmaya başladı. En başından beri bu yasaklamanın evrensel hukuka, Anayasa’ya ve ilgili yasalara aykırı olduğunu, keyfi olduğunu, hakları ihlal ettiğini söyledik. Bu bağlamda Ana Yasa Mahkemesine başvuruda bulunuldu. Sonuç olarak AYM kararıyla, Anayasa’nın 34. maddesinde düzenlenen toplantı ve gösteri yürüyüşü düzenleme hakkının ihlal edildiğine hükmedildi. İnsan Hakları Derneği Dersim Şubesi olarak, AYM kararının uygulanarak kayıplarla buluşma mekânı olan Galatasaray ablukasının kaldırılması için, kayıplarımızın bulunması için, faillerinin cezalandırılması için, mevcut adaletsizliğe itiraz sesimizi Seyit Rıza Meydanından yükselteceğiz. Yapacağımız ilk basın açıklaması ve oturma eylemine katılımınızı bekler, çalışmalarınızda kolaylıklar dileriz.”

Valilik anında yasaklama kararı getirdi

İHD Dersim Şubesi’nin Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınlarına yönelik baskı ve gözaltılara karşı destek amacıyla bugün saat 12.00’da basın açıklaması ve oturma eylemi yapılacağı duyurusundan hemen sonra Tunceli Valiliği il genelinde 1 günlük her türlü eylem ve etkinliğe yasak getirerek valiliğin sayfasında yasak kararını duyurdu ve şu ifadelere yer verdi;

“Toplumsal huzuru tehdit edebilecek olası olayların önüne geçilmesi, vatandaşlarımızın can ve mal güvenliğinin korunması, huzur ve güven ortamının sürdürülmesi amacıyla, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu’nun 17. ve 19. Maddeleri ile 5442 sayılı İl İdaresi Kanunu’nun 11.Maddesi hükümleri gereğince; Kamu kurum ve kuruluşlarının düzenleyeceği resmi bayram, tören kutlama ve etkinlikler hariç olmak üzere Tunceli il sınırları genelinde tüm umuma açık alanlarda; yapılması planlanan basın açıklaması, toplantı ve gösteri yürüyüşü, miting, açık yer toplantısı, protesto eylemi, oturma eylemi, anma programları, stand açmak, imza kampanyası düzenlemek, konser-şenlik gibi organizasyonlar ile afiş ve poster asmak, meşale yakmak/taşımak vb. eylem ve etkinliklerin 22.07.2023 günü saat 00.01 ile 22.07.2023 günü saat 23.59’a kadar 1 (bir) gün süre ile mülki amirce izin verilenler hariç yasaklanmasına karar verilmiştir. İzinsiz yapılacak olan hiçbir eylem/etkinliğe müsaade edilmeyecek olup alınan tedbirlerin uygulanmasında ilgili kurumlarımıza yardımcı olunması hususu; Kamuoyuna saygıyla duyurulur”

Destek açıklamasını yapacağız

İHD Dersim Şubesi yöneticileri ile yaptığımız görüşmede ise Tunceli Emniyet Müdürlüğü güvenlik şube müdürlüğü ekiplerinin kendilerini aradığını ve kararı tebliği ettiklerini ayrıca eylem ve eti kinliklerin 1 gün süre ile yasaklandığını bu nedenle basın açıklaması yapılmasına izin verilmeyeceğini kendilerine duyurduğunu belirttiler. İHD yöneticileri basın açıklamasının anayasal bir hak olduğunu barışçıl bir eylem olduğu bun nedenle basın açıklamasına yasaklama getirilmesinin hukuki olmadığını bundan dolayı basın açıklamasını yapacaklarını belirttiler.(Munzur Press)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İHD basın açıklaması duyurusu yaptı, Valilik 24 saat eylem ve etkinlik yasağı getirdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir