İran’da ‘ahlak polisi’nin gözaltına aldığı kadın katledildi: Halk sokaklara döküldü

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 İran’ın başkenti Tahran’da ‘ahlak polisi’nin gözaltına aldığı ve işkence uyguladığı iddia edilen Mahsa Amini, hastanede yaşamını yitirdi. Yaşanan katliamı protesto eden aktivistlerin çoğu ise gözaltına alındı.

 İran’ın başkenti Tahran’da 14 Eylül’de Metro İstasyonu çıkışında gözaltına alınan ve gözaltı sırasında işkenceye maruz kalan Mahsa Amini, tedavi gördüğü Kasra Hastanesi’nde yaşamını yitirdi. Tahran’dan uçakla Seqqez eyaletine götürülen Mahsa Amini’nin cenazesi Ayçi Mezarlığı’na defnedildi.

Aile tehdit edildi

JINHA’nın haberine göre, Mahsa Amini’nin cenazesinin otopsi işlemlerine ilişkin Adli Tıp Kurumu’na (ATK) gönderilmediği, sadece polis tutanaklarının esas alındığını kaydetti. Öte yandan İran Emniyet yetkililerinin de Amini’nin ailesine “Bu konuda hiçbir basın, medya kuruluşu ile konuşmayacaksınız, büyük bir tören yapmayacaksınız” sözleri ile tehdit edildiği belirtildi.

Sloganlarla defnedildi

İran polisleri mezarlığın etrafını ablukaya alırken, cenaze törenine sadece Amini’nin ailesi ve çok sayıda kadın katıldı. Dini vecibelerin yerine getirilmesinin ardından Amini, “Bozuk diktatörünüz ölsün” sloganlarıyla son yolculuğuna uğurlandı.

Amini için dün akşam saatlerinde hastane önünde toplanan ve protesto eden aktivistlerin çoğu ise gözaltına alındı.

Hastaneye geç götürüldü

Kiaresh Amini, kardeşinin işkence sonucu yaşamını yitirdiğini, karakoldan hastaneye geç getirilmemiş olsaydı doktorların kurtarabilme umutlarının olduğunu da kaydetmişti.

İran’da ‘ahlak polisi’nin gözaltına aldığı kadın katledildi: Halk sokaklara döküldü - Mahsa Amin
Mahsa Amini

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de, Amini’nin komaya girmesinin ardından İçişleri Bakanı Ahmad Vahidi’ye resmi soruşturma emri vermişti.

İşkence iddiası

Sosyal medyada Amini’nin ahlak polisi tarafından dövüldüğü ve işkenceye maruz kaldığı, bu nedenle komaya girdiği yazıldı. Ülkedeki başörtüsü zorunluluğu protesto edildi. Polis iddiaları reddetti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İran’da ‘ahlak polisi’nin gözaltına aldığı kadın katledildi: Halk sokaklara döküldü

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir