İsrail’in kilise saldırısında 8 kişi yaşamını yitirdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İsrail’in Gazze‘deki Rum Ortodoks Kilisesi’ne saldırısında ölü sayısının 8 olduğu açıklandı. HRW, İsrail’in ambargo uyguladığı Gazze’de 600 bin kişinin temiz suya erişiminin olmadığını bildirdi.

İsrail‘in Gazze Şeridi’nde yerinden edilen Filistinlilerin sığındığı tarihi kiliseye düzenlediği saldırıda en az sekiz kişi hayatını kaybetti, onlarca kişi yaralandı. AA’nın Filistin resmi ajansı WAFA’dan aktardığına göre, İsrail’in dün akşam Gazze‘deki Rum Ortodoks Kilisesi’ne düzenlediği saldırıya ilişkin bilgi verildi. Habere göre, İsrail’in Rum Ortodoks Kilisesi’ni hedef aldığı saldırısında aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu en az 8 kişi öldü, onlarca kişi yaralandı. Ölü ve yaralıların hala enkaz altında olduğu, kurtarma ve ambulans ekiplerinin onlara ulaşmaya çalıştığı belirtildi.

‘Güvenli bir yer arayışıyla ailelerin sığındığı bina tamamen yıkıldı’

Bombalamanın kilise binasının bazı kısımlarında ciddi maddi hasara yol açtığı ve yanındaki bir binanın da yıkıldığı ifade edilen haberde, saldırının, güvenli bir yer arayışıyla kiliseye sığınan Hıristiyan ve Müslüman Filistinli ailelerin bulunduğu “Kilise Vekilleri Konseyi” binasının tamamen yıkılmasına neden olduğu ifade edildi.

Gazze’deki İçişleri Bakanlığı, dün akşam saatlerinde İsrail’in Gazze’deki Rum Ortodoks Kilisesi’ni hedef aldığını duyurmuştu. Yerinden edilen yüzlerce Filistinlinin sığındığı kilisede, İsrail saldırısı sonucu çok sayıda kişinin öldüğü ve yaralandığı aktarılmıştı.

Filistin Devlet Başkanlığı’na bağlı Kilise İşleri Yüksek Komitesi de konuya ilişkin açıklamasında, kilisenin doğrudan hedef alındığına dikkati çekerek, “Bu, Cenevre Sözleşmesi ve birçok uluslararası anlaşma kapsamında bir savaş suçudur. Bu, Gazze Şeridi’nde, Kudüs’te ve işgal altındaki çeşitli Filistin topraklarında, Filistinli sivillere ve ibadet yerlerine karşı devam eden işgal suçlarına eklenmektedir” açıklamasında bulunmuştu.

Komite, Tarihi Aziz Porphyrius Rum Ortodoks Kilisesi’nin dünyanın en eski üçüncü kilisesi olduğunu ve orijinal inşaatının 425 yılına dayandığını kaydetmişti.

Gazze Şeridi’nde 6 eve hava saldırısı

İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nde sivillerin bulunduğu aldı eve hava saldırısı düzenlediği de bildirildi. Gazze’deki İçişleri Bakanlığı’nın Telegram hesabından yapılan açıklamada, İsrail savaş uçaklarının Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus kentinde sivillerin yaşadığı altı evi hedef aldığı belirtildi. Açıklamada, hava saldırılarında dokuz kişinin hayatını kaybettiği, 60 kişinin de yaralandığı ifade edildi. Filistin haber ajansı WAFA’dan geçen haberde ise “Han Yunus kentinde sivillerin yaşadığı altı evin bombalanması sonucu çoğu çocuk ve kadın en az 21 kişi yaşamını yitirdi, 79 kişi de yaralandı” bilgisine yer verildi.

İçişleri Bakanlığı’ndan yapılan başka bir açıklamada da İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesinde hedef aldığı el-Ömeri Camii’nin tamamen yıkıldığı belirtildi. Açıklamada, saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin bilgi verilmedi.

HRW: 600 bin kişi temiz sudan yoksun bırakıldı

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW), sosyal medya platformu X’ten (eski adıyla Twitter) yaptığı paylaşımda, İsrail’in 11 Ekim’de Gazze’nin suyunu keserek 600 bin insanı temiz sudan yoksun bıraktığını duyurdu. HRW, paylaşımında, İsrail’in Gazze Şeridi’ne uyguladığı ablukasıyla Filistinli çocukları ve diğer sivilleri büyük bir risk altında bıraktığını kaydetti.

Su, yakıt ve elektrik girişine izin vermemenin insanların hayatlarını tehlikeye attığı ifade edilen açıklamada, İsrail’in hukuksuz ablukasının çocuklar için ölümcül olduğu kaydedildi.

Çatışmalar 14’üncü gününde

Hamas’ın silahlı kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı İsrail’e ‘Aksa Tufanı’ adıyla kapsamlı saldırı başlatmıştı. Gazze’den İsrail yönüne binlerce roket atılırken Filistinli silahlı gruplar Gazze-İsrail sınırındaki Beyt Hanun-Erez Sınır Kapısı’na baskın düzenleyerek burayı ele geçirmişti. Silahlı gruplar daha sonra buradan İsrail içindeki yerleşim yerlerine girmiş, İsrail ordusu da onlarca savaş uçağıyla Gazze Şeridi’ne saldırı başlatmıştı.

Gazze’den düzenlenen saldırılarda 306’sı asker 1400 İsraillinin hayatını kaybettiği, 3 bin 968 İsraillinin yaralandığı aktarılmıştı. Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail’in Gazze’ye saldırılarında 1524’ü çocuk 3 bin 785 kişinin yaşamını yitirdiğini, 12 binden fazla kişinin yaralandığını duyurmuştu. İşgal altındaki Batı Şeria’da da İsrail güçlerinin ve Yahudi yerleşimcilerin saldırılarında 77 Filistinlinin öldüğü belirtilmişti.

İsrail’in saldırılarında 13 gazeteci yaşamını yitirirken,  Lübnan sınırında 8 Ekim’de İsrail ordusu ile Hizbullah arasında başlayan çatışmalarda da 12 Hizbullah, 2 İslami Cihad üyesi, biri gazeteci 3 sivil hayatını kaybetmişti. Lübnan tarafından düzenlenen saldırılarda da 2 İsrail askeri ve bir İsrailli sivil yaşamını yitirmişti. Gazze’deki El-Ehli Baptist Hastanesi’ne 17 Ekim’de düzenlenen saldırıda da 471 kişi hayatını kaybetmiş, 28’i ağır 342 kişi yaralanmıştı. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
İsrail’in kilise saldırısında 8 kişi yaşamını yitirdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    20 Ekim 2023, 11:50

    […] 10:00 İsrail’in kilise saldırısında 8 kişi yaşamını yitirdi […]

    Cevapla