KESK Van Şubeler Platformu: Boş vaatlere karnımız tok!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

KESK Van Şubeler Platformu, yaşanan ekonomik krize karşı yaptığı açıklamada konuşan Haber-Sen 7 Nolu Şube Başkanı Hamit Aker, boş vaatlere karınlarının tok olduğunu kaydederek, “İnsanca Yaşam Ücreti, Güvenceli Çalışma İstiyoruz!” dedi.

KESK Van Şubeler Platformu, yaşanan ekonomik krize karşı basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada “Ekonomik büyümeden refah payı, insan onuruna yakışır ücret istiyoruz!” yazılı pankart açıldı. Açıklamayı KESK Van Şube adına Haber-Sen 7 Nolu Şube Başkanı Hamit Aker okudu. Siyaset gündeminin 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlere kitlenmiş olduğunu kaydeden Aker, emeğiyle geçim mücadelesi veren kamu emekçileri, emekliler, işçiler, milyonlar olarak temel gündemlerinin geçim derdi olduğunu söyledi.

KESK Van Şubeler Platformu: Boş vaatlere karnımız tok! - KESK van subesi 1

‘Deprem sonrası TÜİK rakamları üçe katlandı’

TÜİK’e göre yıllık enflasyonun yüzde 50, gıda enflasyonun yüzde 68 olduğunun altını çizen Aker, “Kiralarda yıllık artış ise yüzde 56 civarında. Ülkeyi yönetenler bu sanal rakamları gösterip ‘Enflasyon geriledi’ nutukları atıyor. Oysa güneş balçıkla sıvanmıyor. Nereye baksak ateş pahası fiyatlarla karşılaşıyoruz. Hangi birini anlatalım. OECD ülkeleri başta olmak üzere dünyada gıda fiyatları düşüyor. Ama ülkemizde son bir yılda gıda ürünlerinin fiyatları ortalama iki kat arttı. Zaten yüksek olan kiralar 6 Şubat depremleri sonrasında TÜİK rakamlarını üçe katladı” diye konuştu.

‘Yiğit kuru soğana muhtaç oldu’

Aker, son bir yılda sütün yüzde 240, peynirin yüzde 250, salçanın yüzde 280, baharatın ise yüzde 300 zamlandığını ifade etti. Kırmızı eti değil beyaz etin tadının dahi unutulduğunu ifade eden Aker, “Tedavüldeki en değerli banknotunuz 200 TL ile alabildiğimiz kıyma 650 grama indi.  Hız kesmeden devam eden zam sağanağında marketleri müze gezer gibi gezer, raflara bakıp bakıp çıkar hale geldik. Fakirin, fukaranın ekmeği kuru soğanın fiyatı bile bir yılda beş kattan fazla arttı. Bir kilogram kuru soğan marketlerde 30 TL, pazarlarda 25 TL. Mahsuni Şerif’in dediği gibi ‘yiğit kuru soğana muhtaç’ hale getirildi. Daha ötesi var mı?” diye sordu.

‘Ülkeyi yoksulluğa kim mahkum etti?’

Milyonlarca kamu emekçisi ve emeklisinin yarın maaş alacağına dikkat çeken Aker, hayat pahalılığı nedeniyle bu duruma sevinemediklerinin altını çizdi. “21 yıldır ülkeyi yönetenler başka ne vaat ediyorlar?” diye soran Aker, “Ülkenin her dört hanesinden birisini açlık sınırı altında, her on hanesinden dokuzunu yoksulluk sınırı altında bir gelirle yaşam mücadelesi verme noktasına kim sürükledi? Tüm çalışanlar için ülkeyi bir asgari ücretliler ülkesine kim dönüştürdü? Açlık sınırını 10 bin TL’nin yoksulluk sınırı 30 bin TL’nin üzerine kim ulaştırdı? Ülkeyi bu derin yoksulluğa kim mahkûm etti?” sorularını art arda sıraladı.

6,5 milyon kamu emekçisinin ve emeklisinin hala bayram ikramiyesinden mahrum bırakıldığını söyleyen Aker son olarak şunları dile getirdi: “Bayram ikramiyesinin tüm çalışanları ve emeklileri kapsamasını ve net asgari ücret düzeyine çıkarılmasını istiyoruz. Kamuda sözleşmeli, taşeron, vekil, geçici, İHS’li gibi adlar altında sürdürülen güvencesiz istihdama son verilmesini, tüm çalışanların güvenceli, kadrolu istihdam edilmesini istiyoruz. Bunun için KESK olarak, tüm kamu emekçilerini ve emeklilerini iktidarlardan icazet beklemek yerine bu acil taleplere sahip çıkmaya, omuz omuza vermeye çağırıyoruz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
KESK Van Şubeler Platformu: Boş vaatlere karnımız tok!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir