Kobane davası: Mütalaaya karşı savunmalar verildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

DAİŞ’in Kobanê’ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014 tarihinde gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları ve Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 18’i tutuklu 108 kişi hakkında açılan Kobanê Davası’nın duruşması verilen aranın ardından devam etti.

Sunduğumuz belgeler dikkate alınmıyor

İddia makamının tutukluluk hallerinin devamına ilişkin sunduğu mütalaaya karşı söz alan siyasetçi Ayşe Yağcı, davaya ilişkin söylenebilecek her şeyi söylediklerini paylaştı. Somut bir delilin olmadığı belirten Yağcı, “Mahkemeye sunduğumuz hiçbir belgeyi dikkate almıyor. Savunma yapıp yapmamada kararsız kaldım. Ancak mecburen yapıyorum. Sürekli anlatıyoruz ama sürekli duvara çarpıyoruz. Açıkçası inancım kalmadı. Daha ne söyleyelim? Defalarca söyledim; tek somut bir delil yok! Neye dayanarak, bu dosyaya alındım. Ne esas alındı da bu dosyaya alındım? Dördüncü yılına girdik, hala bir delil dosyaya girmedi. Neden hala tutuyorsunuz? Bunun bir tek nedeni var; Kürt ve kadın siyasetçi olmamız. Kadın siyasetçilere yönelik bir yargınız mı var? Eğer değil ise neden bırakmıyorsunuz?” diye konuştu.

Dosyada yer alan ve aynı suçlamalar ile yargılanan ve tutuklanan ardından ise serbest bırakılan isimlere işaret eden Yağcı, kendisinin de durumunun aynı olduğunu ve buna dair belgeler sunduğunu ancak mahkemenin bunları incelemediğini kaydetti.

Somut hiçbir delil yok

Söz alan siyasetçi Meryem Adıbelli de, savunmasını Kürtçe yaptı. Mütalaaya, tutuklanmasına ve bu halin sürmesine gerekçe yapılan suçlamalara işaret eden Adıbelli, “Buna dair somut hiçbir delil, gerekçe yok. Sadece 3 tanık ifadesi var. Bu tanıkların da 6-8 Ekim olayları ile ilgili bir görgülerinin olmadığını söylediler. Bu tanıklar yasal faaliyetlerimizi illegalize etmeye çalışmışlar. Ancak tutuk gerekçesi yapılacak açık hiçbir şey yok. Verdikleri ifadeler doğrultusunda beni burada tutamazsınız. Bu durumları tekrardan gözden geçirmeniz lazım. Ancak siz karar aşamasında bunları değerlendireceğinizi söylediniz. Bana göre bu hukuki değil. Madem böyle bir ara karar aldınız ve vazgeçmiyorsunuz neden tutuk incelemesi yapıyorsunuz? Ben şu anda neden buradayım? Niçin buradayız? Neden savunma yapıyoruz? Biz neden sürekli tahliye talebinde bulunuyoruz?” sözleriyle tepki gösterdi.

Adalet bunun neresinde

Söz alan Zeynep Ölbeci de Kürtçe savunma yaptı. Hakkında beyanda bulunan gizli tanık “Ulaş”ın beyanları nedeniyle tutukluluk halinin devamı yönünde kararlar verildiğini paylaşan Ölbeci, “Tutuk devam gerekçeleri ilk gün ne ise hala aynı şeyleri tekrarlayıp tutukluluğu devam ettiriyorsunuz. Hakkında Mersin’de devam eden bir dava bu dosya ile birleştirilmeden onu tutukluluk gerekçesi yaptınız. Gözaltına bile alınmadım. Sadece ifade verdim ve çıktım. Ancak 4 yıldır bu dosyadan dolayı serbest bırakılmıyorum. Bunu önüme koyup duruyorsunuz. Adalet bunun neresinde?  Bu bir dram değil mi? Bu ülkeye ve adalet sistemine yazıktır. ‘Kürt anası görmesin’ mantığı ile hareket ediyorsunuz. Yüz yıldır bu şekilde devam ediyor. Hatta ‘Kürt anasını görmesin, ben de görmesem olur’ mantığı ile hareket ediyorsunuz” ifadelerini kullandı.

Savcıya dert olsun

Ölbeci, sözlerini şöyle sürdürdü: “Herhangi bir Kürt çocuğuna sorun, Kürt sorununu bilir. Çünkü çocukluktan itibaren bu devletin uygulamaları ile yüz yüze kalıyor. Devletin Kürtlere uyguladığı şiddet ve güttüğü kin ne zamana kadar sürecek? Kobanê’de gördük, Şengal’de gördük. Bu ülkede de Gazze’ye gibi bir yangın görmek istemiyoruz. Biz ülkemizde böyle bir çatışma ortamının olmasını veya yaratılmasını istemiyoruz. Daha önce Nusaybin’de, Sur’da, Cizre’de yaşadık. Evlerimizi başımıza yıktılar. Şehrimiz yakılıp yıkıldı. Ancak biz bunu istemiyoruz. Biz barış istiyoruz, eşitlik istiyoruz. Bunun için dışarda da olsam içerde de olsam mücadelemi vereceğim. Kendime olan saygım, verdiğim değer nedeniyle bunu sürdüreceğim. Çünkü bu şekilde yaşamak, yaşatmak istiyorum. Bundan dolayı beni içerde tutmak istiyorsanız tutmaya devam edin. Ben bunu gönül rahatlığı ile sürdüreceğim, mücadelemi bırakmayacağım. Bu da savcı için dert olsun! Bizim duruşumuz budur.”

Mütalaaya karşı söz

Söz alan tutuklu İsmail Şengül ise yaşananları ve mahkemenin bugüne değin gösterdiği tavrını özetleyerek, HDP MYK üyesi olmanın ve DAİŞ’e karşı çağrı yapmanın suç olmadığını söyledi. Şengül, tahliyesini talep etti. Daha sonra söz alan Zeynep Karaman da Kürtçe ile savunma yaptı. Karaman, iddia makamının tutuklu halinin devamı yönünde bu güne değin verdiği mütalaalarda yer alan iddiaların doğruyu yansıtmadığını söyledi.

Mütalaaya karşı söz alan ve tutuksuz yargılanan siyasetçi Mesut Bağcık, ilk başından beri davanın reddini talep ettiklerini ancak taleplerinin hala kabul edilmediğini söyledi.

Tahliye talebinde bulundu

Siyasetçi Ayla Akat Ata’nın avukatı Çiğdem Kozan, müvekkili hakkında tahliye talebinde bulundu. Müvekkilinin kaçma şüphesi olduğu gerekçesi ile tahliye edilmediğini ancak mahkemenin buna somut gerekçe sunmadığını da aktaran Kozan, “Davada yargılanan bazı isimlerin yurt dışına çıkmış olmasını tutukluluk gerekçesi yapamazsınız. Öyle ise davada tutuksuz yargılanan ve burada olan siyasetçilerin sayısı daha fazla. Neden onları esas almıyorsunuz?Bu siyasi tutukluluk kararına son verilmesini istiyorum” diye konuştu.

Tutuklu siyasetçi Gülten Kışanak avukatı Gül Altay da müvekkilinin 7 yıldır tutuklu olduğunu ve azami tutukluk süresinin aşıldığını anımsattı. Buna dair başvurular da yaptıklarını ancak durumun hala devam ettiğini ve bu duruma ilişkin AYM’nin daha önce aldığı kararları anımsatan Altay, tahliye talebinde bulundu. Altay, “Sonuç olarak dosyada somut, şüpheden uzak bir belirleme yok. Derhal tahliyesini talep ediyorum” dedi.

Bir tek sizin kurallarınız var

Söz alan Kışanak’ın diğer avukatı Mesut Bektaş, “Siz kendinizi kanun koyucunun yerine koydunuz ve kanun koyucuyu denetleyen kimse yok diyorsunuz. Azami süre kuralını siz koyuyorsunuz. Anayasa’nın kendisine uymuyorsunuz. CMK hükümlerini uygulayın diyoruz ama ona da yok diyorsunuz. Uygulayabileceğiniz bir kuralı arıyoruz ama bulamıyoruz. Bir tek sizin kurallarınız var. Yedi yıldır tutuklu halin devamına deyip geçiyorsunuz. Uygulamalar o kadar pespaye bir evreye ulaştı ki amiyane bir üslup dışında ifadede kullanamıyoruz. İlk önce Anayasa, yasa ve mahkeme kararları gelir. Hiç biri uygulamıyorsanız meşruluğunuzu nasıl ispatlayacaksınız. Sizin koyduğunuz ve aynı zamanda sizi bağlamayan kurala göre tahliye olması gerekiyorsa tahliye edin, başka ne diyebilirim” ifadelerini kullandı.

Avukat Cemile Turhallı Balsak da, hukukun uygulanmadığı ve hukukun uygulanması için çaba sarf ettiklerini söyledi. Tutuklamanın bir tedbir olduğunu hatırlatan Balsak, “Yıllar önce vermiş olduğunuz tutukluluk devam gerekçesi ile bir ay önceki gerekçe arasındaki fark ne? Yok. Mahkeme, vereceği cezasının tedbirini alıyor. Bu cezayı koruyor. Mahkeme kendini hukuka bağlı hissetmiyor mu? İnsanlığa bağlı hissetmiyor mu? Bu dava iktidar tarafından milli beka davası olarak kodlanmış. Niye bir dava milli davası olsun? Kimin milli davası bu?İktidarın hala soğutmadığı şey ne? Bu milli linç niye bitmiyor? Bu milli linç sokakta devam ediyor. İnsanları zehirliyor, suç işlettiriyor. Bu tutukluluk kararları kaos yaratıyor. Bir yargısız infaz rejimi uygulanıyor” şeklinde tepki gösterdi.

Avukat Özgür Yaldız ve Ebru Akal da usulsüzleri, hukuka aykırı karar ve uygulamaları ortaya koyarak, müvekkilleri hakkında tahliye talebinde bulundu.

Mahkeme, ara karar kurmak için duruşmaya 3 saat ara verdi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kobane davası: Mütalaaya karşı savunmalar verildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir