Mahkeme tecavüz failinin ‘aklım gidip geliyor’ beyanını dikkate aldı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 

Çocuğa tecavüz eden ve 36 yıl hapis cezası verilen fail Hasan Bedircan’ın, “Akıl sağlığım yerinde değil” talebinin eksik değerlendirildiğini öne süren İstinaf Mahkemesi cezayı bozdu.

 

Jinnews’ten Zelal Tunç’un haberine göre, Van’da mülteci bir çocuğa tecavüz eden ve “Nitelikli cinsel istismar” suçundan tutuklu yargılanan fail Hasan Bedircan’ın, Van 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen duruşmasında verilen 36 yıl hapis cezası Van Bölge Adliye Mahkemesi tarafından bozuldu. Kararda Elazığ Fethi Sekin Şehir Hastanesi tarafından 28 Ocak 2021 tarihinde düzenlenen kurul raporunda, failin duruşmada küçükken trafik kazası geçirdiği ve buna bağlı olarak “aklının gelip gittiği”, bir dönem psikolojik tedavi gördüğü ve ilaç kullandığı yönündeki iddiaları dikkate alındı.  

Eksik araştırıldığı iddia edildi 

Kararda, “…İstinaf başvurusunda bu hususta araştırılma yapılmasına ilişkin talebinin ilk derece mahkemesince İstanbul Adli Tıp Kurumu gözlem ihtisas dairesine sevk edilerek gözlem altına alınmasından sonra 4. ihtisas kurulunda muayenesi yapıldıktan sonra suç tarihi itibarıyla herhangi bir akıl hastalığı veya akıl zayıflığı bulunup bulunmadığı, şayet varsa bu nedenle işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayıp algılayamayacağı veya bu fiille ilgili davranışlarını yönlendirme yeteneğinin azalıp azalmadığı hususlarında rapor aldırılması gerektiği gözetilmeden eksik araştırma ile yazılı şekilde karar verilmesi..” ifadeleri yer aldı. 

Kadına yönelik suçlara dair görülen davalarda kadınların beyanları görmezden gelinirken, istinaf failin esas hakkındaki sorgusunun ve savunmasının bütün usuli işlemlerin tamamlanmadığını öne sürdü. Ayrıca Cumhuriyet savcısı veya duruşmada mutlaka hazır bulunması gereken diğer kişilerin yokluğunda duruşmanın yapılmasının “hukuka kesin aykırılık” hâli bulundurduğu belirtildi. 

Israrla 12 yaş vurgusu 

TCK’da düzenlenen maddeyle cinsel istismar suçunda 12 yaşın öncesi ve sonrası farklı cezanın verilmesi öngörülüyor. Kararda mahkemenin 12 yaş vurgusu da göze çarpıyor: “Mağdur hakkında Radyoloji uzmanlarınca düzenlenen 22/11/2019 tarihli sağlık kurulu raporuna göre mağdurun kemik yaşının 12 yaş sonu ile uyumlu olduğunun belirtilmesi karşısında, şüpheye mahal vermeyecek surette mağdurun suç tarihi itibariyle 12 yaşını doldurmuş olup olmadığı, hangi yaş veya yaş aralığı içerisinde olduğu konusunda mağdurun mevcut kemik grafisiyle birlikte içinde radyoloji uzmanı bulunan sağlık kuruluna gönderilerek suç tarihindeki gerçek yaşıyla ilgili rapor aldırılıp, duraksama halinde Adli Tıp Kurumundan da görüş alındıktan sonra sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken eksik araştırma ile yazılı şekilde hüküm kurulması…” 

Dava geçmişi

Van’da 2019 yılı Kasım ayında Hasan Bedircan isimli fail, mülteci çocuğu tehdit etmiş ardından tecavüz etmişti. Van Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianame Van 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi. Mahkeme, 1 Ekim 2021 tarihinde görülen duruşmada, fail Hasan Bedircan’ın tutuklanmasına karar vererek “çocuğun nitelikli cinsel istismarı” suçundan 36 yıl hapis cezası verdi. 

Serhat News

(sg)

 

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Mahkeme tecavüz failinin ‘aklım gidip geliyor’ beyanını dikkate aldı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir