Oktay Candemir yazdı: Şeyh Sait’in ipine sarılmak

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Çözüm sürecinden bu yana Kürt oylarını gözden çıkaran ve yerelde iktidarı kaybeden AKP, bu durumdan bazı dersler çıkarmış olacak ki yerel seçimler öncesi yüzünü yeniden Kürt mahallesine döndü.

 

Önce ‘İmralı’da görüşmeler var, AKP ve HEDEP görüşüyor,’ diyerek başlattıkları algının çeperini Şeyh Sait Bulvarı ile daha da genişlettiler. Son yıllarda Türk muhafazakarların oylarını konsolide eden AKP, önümüzdeki seçimlerde Kürt muhafazakarlarından da oy almak istiyor.

 

AKP’yi her zaman Kayserili tüccarlara benzetmişimdir. Şartlar ne olursa olsun mutlaka iflastan kurtulmanın bir yolunu buluyorlar.

 

Yıllarca önce meclis kürsülerinden Feqîyê Teyran, Ahmed-î Xani, Şiwan Perwer, Ahmet Kaya gibi Kürt şahsiyetlerinin ve sanatçılarının ismini kullanarak Kürtlere damardan giren AKP’nin yeni argümanı ise Şeyh Sait oldu.

 

Halis-muhlis Uyanıklar dünyasıdır AKP!

 

AKP, yeni bir şey yapıyormuş gibi Kürtlere şirin görünmek için Şeyh Sait’i yeniden keşfediyor. Şeyh Sait ismini kullanarak ondan nemalanmaya çalışırken, HEP’le başlayan ve bugün DEM ile devam eden Kürt siyasi hareketini de Şeyh Sait karşıtı göstererek bir taşla iki kuş vurmanın hesabını yapıyorlar.

 

Oysaki 2014 yılında BDP’li Belediye tarafından Dağkapı Meydanına Şeyh Sait Meydanı ismi verilmişti.

 

Siz bakmayın bugün söylediklerine. Gelecek yıl belediyelere kayyum atarlar, o kayyum gelir Şeyh Sait ismini o bulvardan siler, AKP de kayyumun bu tavrını alkışlar. Geçmişte bunu defalarca yapmadılar mı?

 

Sadece AKP’nin öncülük ettiği Türk siyasal İslamcıları değil, Kürt siyasal İslamcıları da Mal bulmuş mağribi gibi Şeyh Sait’in ipine sarılmış durumda.

 

 

AKP ve HÜDA-PAR’ın bölgedeki ortak seçim stratejisinin ana ekseni bu olayla belli oldu. Şeyh Sait, Bediüzzaman gibi Kürt tarihinin önemli şahsiyetlerini kullanarak sonuç almaya çalışacaklar.

 

Kemalistlerin ve Fatih Altaylı’nın Şeyh Sait Bulvarına temerrüt (dik kafalılık) etmeleri ise bu stratejinin değirmenine sadece su taşıyor. Kemalistleri anlıyorum, onlar Şeyh Sait hakkında 100 yıldır aynı şeyi söylüyorlar ve bundan hiç taviz vermediler ama Altaylı’nın Şeyh Sait’e hakaret eden çıkışının AKP’nin seçim stratejisinden bağımsız gelişen bir durum olduğunu düşünmüyorum.

 

Ancak geçti boru pazarı, diyebilirim. AKP yanına HÜDA-PAR’ı da alarak Kürt coğrafyasından oy bekliyorsa yine yanılgı içindedir.

 

AKP, Kürtlerle toplu bir barış müzakeresi ile barışabilir bunun dışındaki bölük pörçük seçim atraksiyonları Kürtlerde itibar görmedi, görmez. Daha önce denenmiş bu siyaseti yeniden denemenin kimseye bir faydası olmayacaktır.

 

Şeyh Sait sadece şahsi olarak ele alınacak, toplumsal dayanağından ve Kürt sorunundan bağımsız değerlendirilerek bir tabelayla geçiştirilecek bir isim de değildir.

 

Şeyh Sait meselesi öyle bir tabelayla geçiştirilecek ve içi boşaltılacak bir mesele değildir. O günlerde yaşanan kıyımlar için bir özür dilenecek mi? Eğer seçim taktiği gütmüyorsanız ve samimiyseniz o günün arşivlerini açar, o günlerde yaşanan kıyımlar için özür dilersiniz. Yapılması gereken tarihle ve hakikatle yüzleşmektir.

İflas etmiş siyasi partilerin Şeyh Sait’in idam ipine sarılmaları basit bir oy tüccarlığından başka bir şey değildir.

 

Birkaç sözüm de TKP’ye olacak. Kurulduğu 1920 yılından bu yana tek bir insana iğne ucu kadar faydası dokunmamış olan TKP’de konu Şeyh Sait olunca ortaya atıldı ve “ Cumhuriyet düşmanı, ağalık ve aşiret yanlısı hilafetçilerin isimlerinin değil, aydınlıktan, eşitlikten, bağımsızlıktan, ilerlemeden yana olan Cîgerxwînlerin, Musa Anterlerin, Yılmaz Güneylerin isimlerini yaşatmak için mücadele edeceğiz.” gibi anlamsız bir açıklama yaptılar.

 

Cîgerxwîn, Musa Anter, Yılmaz Güney mezarından kalkıp bu açıklamayı görselerdi TKP’ye diyecekleri, hepinizin malumudur.

 

Şeyh Sait darağacına giderken Kürtlere şunu vasiyet etmiştir:  Dünya yaşantımın sonu geldi,  Ulusum için kurban edildiğimden pişmanlık duymuyorum. Yeter ki torunlarımız bizi düşmanın önünde mahcup bırakmasınlar.

 

 

Bu vasiyeti kendine rehber edinmiş bir millet, AKP’nin ya da diğer küçük sözde partilerin bu oyunlarına tevessül etmez.

 

Şeyh Sait’i kullanmaya çalışmayın ve ellerinizi onun üzerinden çekin. Gidin başka yerde oynayın.

Serhat News

Tepki Ver | mutlu4
4
mutlu
Mutlu
3
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Oktay Candemir yazdı: Şeyh Sait’in ipine sarılmak

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir