Osman Nuri Yıldız Yazdı: AKP Van’da kimleri soracak?

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’ın da içinde olduğu 5 büyükşehri mercek altına alan AKP, İstanbul, Ankara, Adana, Antalya ve Van’ı kazanmak için kolları erken sıvadı. Erdoğan 4 ille birlikte Van’ın da kazanılmasını çok istiyor ve bunu da hiç saklamıyor.

HDP’nin 2018 seçimlerinde aldığı yüzde 60 oy oranı ardından gerçekleşen 2023 seçimlerinde yüzde 53 oy oranına düşmesi AKP’yi bu konuda cesaretlendirdi. Özellikle HDP’nin son 3 genel seçimde Van’da oylarının düşmesi Erdoğan’ın da dikkatini çekmiş durumda. Erdoğan’ın son zamanlarda Van’ı yeniden diline dolamasının biraz da bu detaydan kaynaklandığı aşikar.

Bu 5 büyükşehir ile ilgili çalışmalar dar bir kadronun bileceği şekilde il ve ilçe teşkilatlarından bağımsız yapılıyor. Milletvekilleri ne kadar haberdar bu çalışmalardan onu biz de bilmiyoruz.

Bize gelen bilgilere göre AKP, Eylül ayında aday adaylarını beklemeden bazı isimler için kamuoyu yoklaması yapacak. Aday adayları ortaya çıkmadan AKP’de bu konuyla ilgili kişilerin masasında Van Büyükşehir Belediyesi için 10, İpekyolu, Erciş, Tuşba ve Edremit ilçeleri için 15’er isim seçmiş olacak. Ve bu isimler 3 ayrı anket şirketi tarafından da araştırılacak.

AKP bu isimlerle birlikte resmi başvurusu olan aday adayları için de araştırma yapacak ve sonuçları sadeleştirerek adaylarını belirleyecek. Partide hakim görüş Van, Diyarbakır ve Mardin gibi illerde adayların diğer büyükşehirlere göre erken açıklanması ve zamandan kazanılması…

AKP, Van Büyükşehir Belediyesi için önce geçen dönemler Kültür Turizm ve Milli Eğitim Bakanlığı yapmış Hüseyin Çelik’i ikna etmeye çalışacak. Çelik teklifi kabul etmezse AKP, Burhan Kayatürk, Kayhan Türkmenoğlu, Fatih Çiftçi, Abdulahat Arvas ve Zahir Kandaşoğlu isimlerini kamuoyuna soracak.

Daha sonra bu isimlere kendi belirlediği isimlerle birlikte büyükşehir aday adayları da eklenecek.

Van’ın kalbi sayılan İpekyolu için ilk etapta Sinan Hakan, Halil İbrahim Güray, İsa Berge, Yavuz Kuşan ve Kamil Yavuzer isimleri paylaşılmıştı. Bu isimler kamuoyuna sorulduktan sonra Faruk Alpaslan, Abdullah Efeoğlu, Yavuz Karaman, Zahir Soğanda ve Vesim Yaviç isimleri arasında kamuoyu yoklaması yapılacak.

Üniversite ve sanayi bölgelerinin bulunduğu Tuşba’da ilk etapta Ümit Haluk İliklerden, Süleyman Oflas, İkram Dinçer, Servet Yenitürk ve Ozan Özkan Pınar isimleri kamuoyuna sorulacak.

Edremit’te ise Mahmut Yaşar, İlhan Kaya, Abdullah Aras, Halis Bayramoğlu ve Erol Etlan arasında kamuoyu yoklaması yapılacak.
4 büyük ilçede de en az 15’er isim arasında kamuoyu yoklaması yapılacak. Bu çalışmanın büyük bölümü telefonlarla olacak.

Merkez ilçeler dışında Van’ın 2’nci büyük ilçesi Erciş için düşünülen en güçlü 3 isim Fatih Çiftçi, Abdulahat Arvas ve Abdulmenaf Turan. Çiftçi ve Arvas isimleri kamuoyuna hem büyükşehir için hem de Erciş için sorulacak.

Etiket: #AKP Van’da kimleri soracak?

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Osman Nuri Yıldız Yazdı: AKP Van’da kimleri soracak?

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir