Şemdinli’de çocuğa tecavüz eden 3 failin davası yarın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Şemdinli’de 2016’da Esra Y.’ye tecavüzde bulunan ve intihara sürükleyen 3 failin yargılandığı duruşma yarın görülecek. Dosya avukatları, siyasi parti temsilcileri ve insan hakları aktivistleri davayı sahiplenme çağrısı yaptı. 

Hakkari’nin Şemdinli ilçesine bağlı bir köyde 27 Mayıs 2016 tarihinde Veysi, Zahir ve Nihat Yılmaz isimli 3 erkek, 11 yaşındaki Esra Y.’ye sistematik tecavüzde bulundu. Çocuğun yaşananları yakınlarına anlatmasıyla beraber başlatılan hukuki süreç içerisinde 3 fail tutuklanırken, dava Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Üç faile ayrı ayrı “cinsel istismar” ve “kişiyi hürriyetinden yoksun bırakma” suçlarından 42’şer yıl hapis cezası verildi. Faillerin Bölge İstinaf Mahkemesi’ne yaptıkları itiraz başvurusu sonrası verilen ceza usulden bozularak failler hakkında tekrar yargılanma kararı verildi. Ancak failler, tutuklandıktan 8 ay sonra “delil yetersizliği” iddiasıyla tahliye edildi. Faillerin tahliye edildiği tarihten 11 gün sonra Esra Y., intihara sürüklenerek yaşamını yitirdi. 

Yeniden yargılamanın yapıldığı davanın 10’uncu duruşması ise 3 Kasım’da Yüksekova Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek. Duruşma öncesi davanın avukatı Nükeyf Onursal, Halkların Demokrasi Partisi (HDP) Yüksekova İlçe Eşbaşkanı Şoreş Diri ve İnsan Hakları Derneği (İHD) Hakkari Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz Mezopotamya Ajansı’na (MA) konuşarak, davayı sahiplenme çağrısında bulundu.

‘Davanın takipçisi olunmalı’

HDP Yüksekova İlçe Eşbaşkanı Diri, “Elbette Esra’nın bedenine yönelen kirli eller, erkek egemen iktidar anlayışından güç alıyordu, tıpkı tecavüzcü Musa Orhan gibi. Bugün, bütün Kürtler, demokratlar ve kadınlar Esra’nın davasının takipçisi olmalı” dedi. Tecavüz şüphelilerinin avukatlığını üstlenenlerin tarih ve halk huzurunda utanç duyacaklarını belirten Diri, “Bizler ise Esra’nın kardeşleriyiz, ailesiyiz. Bizler tarihin onurlu tarafında duranlar olacağız” diye belirtti. 

‘Failler 7 yıldır aklanıyor’ 

Esra Y. davasının bölgede yaşanan cinsel istismar davaları için emsal teşkil edeceğini söyleyen İHD Hakkari Şube Eşbaşkanı Sibel Çapraz ise, “Davadan çıkacak sonuç ya bölgedeki tüm istismar olaylarının yargıya taşınmasını sağlayacak ya da ömür boyu sessizliğe gömülecek. Şimdiye kadar tüm delillerin apaçık ortada olması, görgü tanıklarına rağmen maalesef 7 yıldır failler aklanıyordu. Bu duruşmada yargının mağdurun yanında yer almasını, faillerin de ceza almasını umuyoruz” şeklinde konuştu. 

İnsan hakları örgütlerine çağrı

İntihara sürüklenen Esra Y.’nin avukatı Nükeyf Onursal da, “Verilecek hükmün, cezasızlıkla mücadelede yargının rolünü tam olarak oynamasının önünü açacak nitelikte olmasını umuyoruz. Böylesi bir dosyada, bu neticenin her türlü ihtimal karşısında kaçınılmaz bir zorunluluk olduğunu düşünüyoruz. Duruşmaya etkili bir katılımın sağlanmasının da belirleyici olacağını vurgulamakla, tüm meslektaşlarımıza ve insan hakları örgütlerine duruşmaya katılım çağrısı yapıyoruz” diye konuştu. 

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Şemdinli’de çocuğa tecavüz eden 3 failin davası yarın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    3 Kasım 2023, 15:05

    […] Şemdinli’de 3 kişi tarafından tecavüze uğradıktan sonra intihara sürüklenen E.Y.’nin bugün görülecek duruşması öncesi failler, E.Y.’nin ailesini ölümle tehdit etti.  […]

    Cevapla