Van’da kadınlar Aysel Tuğluk için sokağa çıktı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kobane davasından yargılanan eski Van Milletvekili Aysel Tuğluk’un sağlık sorunların arttığına dikkat çeken Van Kadın Platformu, Kürt kadın siyasetçinin serbest bırakılmasını istedi.

Sanat Sokağında bir araya gelen Van Kadın Platformu üyeleri basın açıklaması düzenledi. Polisin aldığı yoğun önlemler arasında açıklama yapan Avukat Ebru Demirtepe, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Kurumunun verdiği “Aysel Tuğluk cezaevinde yaşamını tek başına idame edemez” raporuna ve serbest kalması için sürdürülen girişimlere rağmen tahliye edilmediğine dikkat çekti. Aysel Tuğluk’un demans hastalığı yetkili sağlık kurumlarının raporlarıyla tam 511 gün önce teşhis konulduğuna da dikkat çeken Demirtepe, “Bu sürede Adalet Bakanlığına düşen görev Aysel Tuğluk için tedavi koşullarını sağlamak iken bakanlık bu görevlerini yerine getirmek şöyle dursun, devam eden dava süreçlerini Aysel Tuğluk için adeta işkence sürecine çevirmiştir. Şubat 2022 de Aysel Tuğluk’un avukatlarının ve mahkemenin talebine göre olmasa da alınan ATK raporunda yapılan sınırlı tespitlerle Aysel Tuğluk’un mahkemede savunma yapamayacağı anlaşılmıştır. Ancak buna rağmen Kobane Kumpas davasının bu hafta görüşen duruşmalarında mahkeme başkanı, demans hastası Aysel Tuğluk’u savunma yapmaya zorlamıştır. Mahkemede konuşabilecek durumda olmayan “Kendimi savunabilecek durumda değilim“diyen, kendisine sorulan soruları dahi anlamladıramayan Aysel Tuğluk’a zorla savunma yaptırmak işkencedir.” dedi.

Çevik Bir örneği

Demans hastalığı bulunan Çevik Bir cezaevinde kalamayacağı gerekçesiyle tahliye edildiğine de dikkat çeken Demirtepe, aynı durumda olan Kürt siyasetçi Aysel Tuğluk’un tahliye edilmemesi siyasallaşmış ATK ve yargıdaki çifte standardı ve ayrımcılığı açıkça göstergesi olduğunu dile getirdi. Demirtepe, “Aysel Tuğluk yaşadığı demans hastalığı ile bugün çok ciddi sağlık sorunları ile karşı karşıyadır. Aysel Tuğluk’un hastalığının hafızasını da etkilediği, hayatını sürdürmek için ikinci kişilerin yardımına ihtiyaç duyduğu belirtilmiştir. Ancak Adli Tıp Kurumu birçok siyasi hasta tutsağın dosyasında olduğu gibi Aysel Tuğluk hakkında da siyasi bir karar vererek Tuğluk’un cezaevinde kalabileceğini belirtmiştir. Aysel Tuğluk’un hafıza kaybı yaşamasını tetikleyen, annesi Hatun Tuğluk’un cenazesinde yaşanan ırkçı ve kadın düşmanı saldırıyı asla unutmuyoruz. Aysel Tuğluk’un tutukluluğunun devamı rehineliktir ve suçtur. Demans hastası Aysel Tuğluk bir an önce tahliye edilerek ihtiyaç duyduğu tedavi koşullarına kavuşturulmalıdır.” diye konuştu.

Makbule Özer’e özgürlük

Van T Tipi Kapalı Cezaevinde kalan 80 yaşındaki Makbule Özer’ de birçok kronik hastalığına ve ilerleyen yaşına rağmen ATK raporuna “cezaevinde kalabilir” değerlendirmesi yapılmış ve infazı alternatif yollara çevirilmemişti” diyen demirtepe, sözlerine şöyle son verdi: “Makbule Özer’in hastalıkları ve ilerleyen yaşına rağmen ceza infazının cezaevinde yapılması işkencedir.  Aysel Tuğluk’a ve tüm hasta mahpuslara işkence yapılmaya son verilmelidir. Bizler Van kadın Platformu olarak başta Aysel Tuğluk ve Makbule Özer olmak üzere tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını ve insan onuruna yaraşır şekilde tedavilerinin sağlanmasını talep ediyoruz.”

Yapılan açıklamadan sonra grup alkışlarla eylemine son verdi.

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da kadınlar Aysel Tuğluk için sokağa çıktı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir