Van’daki su kesintileri Meclis gündeminde

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da son birkaç aydır özellikle kent merkezinde su sorunu yaşanıyor. Yaşanan su sorunu vatandaşı olumsuz etkiliyor.

Özellikle kent merkezindeki esnaflar bu durumdan muzdaripken, yaşanan sorun esnafların işlerine de yansıyor.

Kurban Bayramı’ndan bu yana yaşanan su sorunu büyürken, esnaflar çareyi su satın almakta veya suyu bidonlarla başka yerden getirmekte buluyor. Vatandaş mağdur olduğu su sorunu ile ilgili çağrılarına karşılık alamazken ilgili kurum nezdinde ise sebep olarak azalan su seviyesi gösteriliyor.

Su sorunuyla ilgili birçok isim sosyal medya hesabından paylaşım yaparak tepkilerini dile getiriyor.

Şehrivan’a konuşan vatandaşlar mağdur olduklarını ve işlerinin düştüğünü ifade etti.

Öte yandan vatandaşın en çok konuştuğu konu olan su meselesi son olarak da Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülderen Varlı tarafından meclis gündemine taşındı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki’ye hitaben bir soru önergesi hazırlayan Van Milletvekili Gülderen Varlı, mevcut sorunla ilgili detaylı bilgiler paylaşıp bazı sorulara cevap istedi. Varlı susuzluk ile ilgili sunduğu önergesinde; “Van’da seçilmişlerin yerine kayyum atanmasıyla ciddi bir şeffaflık ve denetimsizlik sorunu yaşanmaktadır. VASKİ’nin üst üste yaptığı zamlara dair halk şeffaf bir şekilde bilgilendirilmemektedir. Yapılan zamlara rağmen kentte yaşanan su kesintileri Van halkının günlük yaşamını zorlaştırmaktadır” dedi.

Varlı: Mağduriyetin önlenmesi için çalışma başlatılmalı

Varlı ayrıca; “Van merkez, İpekyolu ve Erciş ilçelerinde su sorunu yaşanmakta; yurttaşlar, temiz suya erişememektedir. VASKİ’nin suya yüzde 30 zam yaptığı ve en düşük metreküp fiyatın 15 TL olduğu bilinmektedir. Buna rağmen çözüm üretilmemektedir. Örneğin, şehrin en işlek caddelerinden biri olan Cumhuriyet caddesinde su kesintilerinden dolayı yurttaşlar ve esnaf büyük sıkıntı yaşamaktadır. Tarafımıza yapılan açıklamaya göre; VASKİ, su seviyesinin az olduğunu ve kesintilerin bundan kaynaklı olduğunu aktarmış ancak su sorununun çözümüne dair herhangi bir çalışmanın yapılmadığını söylemiştir. Erçiş ilçesinde ise VASKİ, valiliğin bütçeyi deprem bölgelerine aktardığı bundan kaynaklı yaşanılan su sorununa ayrılacak bütçenin yeterli olmadığını aktarmıştır.  İçme suyu sorunu nedeniyle mağduriyetin yaşandığı ilçelerde yurttaşların suya erişim hakkı engellenmektir. Yurttaşlar kendi olanakları ile çözüm üretmeye çalışsalar da bu sorun her yıl sürmektedir. VASKİ tarafından yaşanan bu mağduriyetin önlenmesine ilişkin somut herhangi bir çalışma başlatılmamıştır.”

Varlı son olarak cevaplaması için de Bakan Özhaseki’ye şu soruları iletti;

“Van’a bağlı su kesintisi sorununun yaşandığı ilçe, mahalle ve köy sayısı kaçtır? Somut herhangi bir çalışma ne zaman başlatılacaktır? 

Van’da temiz suya erişimde yaşanan zorluklar nedeniyle 2022-2023 yılında Bakanlığınıza yapılan başvuru sayısı kaçtır?

Kaçı çözüme kavuşturtulmuştur? İl olacak ilçeler arasında gösterilen Van’ın Erçiş ilçesinde yaşanılan su sorununa dair Bakanlığınızın bilgisi var mıdır?

Bakanlığınız buna dair herhangi bir çalışma başlatmış mıdır? Deprem dolasıyla toplanan bağışlar AFAD ve KIZILAY bütçesine aktarılmasına rağmen valiliğin şehrin su sorunu için ayrılan bütçeyi kullanmasının gerekçesi nedir?

Van’ın suya erişim hakkı neden engellenmektedir?”(Şehrivan)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’daki su kesintileri Meclis gündeminde

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir