Van’ın ‘uçamama’ sorunu Meclis’e taşındı

featured
ARŞİV
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

YSP Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Van Ferit Melen Havaalanı’nda uçak sefer sayılarının yetersizliği ile bilet fiyatlarının yüksek olmasını Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’na sordu.

Van Ferit Melen Havaalanı’nda uçak sefer sayılarının yetersizliği ile bilet fiyatlarının yüksek olması hakkında Yeşil Sol Parti Van Milletvekili Gülcan Kaçmaz Sayyiğit, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne soru önergesi sundu. Van’da kronikleşen sorunların çözüm beklerken ekonomik krizin günden güne büyüdüğünü kaydeden Sayyiğit, son süreçte gıda, ulaşım, akaryakıt, giyim vb. kalemlerde artan fiyatlardan Van’ın da ciddi anlamda etkilendiğini belirtti.

‘En pahalı kent Van’

Van’ın, sosyo-ekonomik gelişim endeksinde ve kişi başına düşen milli gelirde son sıralarda yer aldığını ifade eden Sayyiğit, tüm bunlara rağmen birçok zaruri ihtiyacın en pahalı olduğu bir kent olduğunu söyledi. Sayyiğit, “Özellikle son yıllarda uçak sefer sayıları ve astronomik bilet fiyatları Van’ın en temel sorunlardan biri haline gelmiştir. Bu süreçte Van Ferit Melen Havaalanı’nda uçak sefer sayıları istikrarını kaybederken geçmişte en az 20 olan sefer sayısı 10’un altına düşürülmüştür. Bu nedenle Ankara, İstanbul gibi merkezlere yakın tarihli bilet bulmak mümkün olmazken aktarmalı bulunan biletlerin fiyatları ise çok yüksek olmaktadır” dedi.

‘Van ayrımcılığa maruz kalıyor’

Van’ın ciddi bir ayrımcılığa maruz kaldığının altını çizen Sayyiğit, “Öyle ki 21’inci yüzyılda ulaşım sorunu nedeniyle yurttaşların mağduriyeti devam etmektedir. Bunun sonucunda diğer illerden cenazesini dahi Van’a götüremeyen yurttaşlar olduğu gibi düğün, eğitim, sağlık ve taziye gibi nedenlerle yapılacak seyahatler de ulaşım krizinden dolayı ertelenebilmektedir. Aynı şekilde Van’da ciddi bir turizm geliri getirmesi beklenen turistik turlar da artan ulaşım maliyeti ve zorluğundan dolayı geçmişe oranla azalırken yerli turistlerin ziyaret imkanları da zorlaşmıştır” diye belirtti.

Sayyiğit, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun cevaplaması üzere şu soruları sordu:

“* Van Ferit Melen Havaalanı’nda yurttaşların uçak seferleri ve astronomik bilet fiyatlarında yaşanan sıkıntılardan Bakanlığınızın bilgisi var mıdır? Yurttaşların şikayet ve tepkilerinden haberdar mısınız?

* Van Ferit Melen Havaalanı’nda uçak seferleri ve bilet fiyatlarıyla ilgili yaşanan sorunlarla ilgili Bakanlığınızın önerge tarihine kadar herhangi bir incelemesi olmuş mudur?

* Van Ferit Melen Havaalanı’nda uçak seferlerinin az olması ve bilet fiyatlarının çok yüksek olmasıyla ilgili herhangi bir çalışma var mıdır? Yurttaşların şikayet ve talepleri dikkate alınacak mıdır?

* Yurttaşların acil durumlarda yaşadığı mağduriyete yönelik bir eylem planınız var mıdır? Özellikle cenazelerini nakledebilmesi ve hastalarının sevki konusunda bir destek programı başlatılması düşünülmekte midir?

* Van Ferit Melen Havaalanı’nda günlük sefer sayılarının azaltılmasının sebebi nedir?  Günlük sefer sayılarının son beş yılda yıllara göre dağılımı nedir?

* Önerge tarihine kadar Van Ferit Melen Havaalanı’na uçuş yapan uçak sayılarının son beş yıldaki dağılımı nedir? Uçak sayısının arttırılması amacıyla herhangi bir çalışma var mıdır?

* Türkiye genelinde uçak sefer sayıları ve bilet fiyatları hangi kriterlere göre belirlenmektedir? İllere göre uçak sefer sayıları nedir?”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’ın ‘uçamama’ sorunu Meclis’e taşındı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir