Vanlı kadınlar şiddetin artmasının asıl nedeni ‘Cezasızlık’ diyor

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Van’da kadınlar, şiddetin artmasının nedenlerinin başında faillere uygulanan cezasızlık politikasının olduğunu belirtti. 

Kadınlara yönelik erkek şiddeti her geçen yıl artarak devam ediyor. Kadınlar, bir 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nü daha artan şiddetle karşılıyor. Şiddetin nedenini Mezopotamya Ajansı (MA) Van’daki kadınlara sordu.

Cezasızlık politikası 

Yurttaşlardan Fahriye Abiş, devletin şiddete karşı sorumluluğunu yerine getirmediğini belirterek, “Ülkede neredeyse her gün bir kadın katlediliyor. Faillere yeterince ceza verilmediği için bu şiddet ve cinayetler devam ediyor. Ceza alanlarda 5 yıl cezaevinde kalıp çıkıyor. Cezaevinden çıktıktan sonra da şiddeti sürdürmeye devam ediyorlar. Kadınların bu ülkede can güvenliği yok. Bütün zorlukları çekenler kadınlar ama bu zorlukların bedeli maalesef ki şiddet veya ölüm olarak dönüyor” diye belirtti. 

Devletin erkek faillere yönelik cezasızlık politikasına dikkat çeken Rojda Erarslan, “Kadına yönelik şiddet durdurulamaz bir hal aldı. Nedenlerden biri mevcut iktidardır. Çünkü bu iktidar kadınları yok sayıyor. Bu ülkede her gün kadınlar katlediliyor, taciz, tecavüze maruz kalıyor. Suçlular cezalandırılmazken, kadınların yaşamlarını güvenceye alan İstanbul Sözleşmesi kaldırıldı. 25 Kasım vesilesiyle kadınlara yönelik şiddetin artık son bulmasını istiyoruz” dedi. 

Vanlı kadınlar şiddetin artmasının asıl nedeni ‘Cezasızlık’ diyor - rojda eraslan

Roya Zara da, şunları belirtti: “Kadınlar bu ülkede değersiz olarak görülüyor. Ama mücadele eden kadınlardır. Bu şiddetler artık bir son bulmalı ve kadına yönelik şiddete bir çözüm bulunmalıdır.”

‘Şiddet rutin bir hal aldı’

Kadına yönelik şiddetin devletin kayıtsızlığı nedeniyle rutin bir hal aldığını söyleyen Sevcan Bayhan ise, şöyle devam etti: “Son dönemlerde şiddet artmış durumda. Failler hakkında bir işlem yapılmıyor, ağır cezalar verilmiyor. Burada bir cezasızlık politikası söz konusu.  Kadınların yaşam hakkının devlet tarafından korunması gerekiyor. Eğer devlet bu kişilere ağır cezalar vermiş olsaydı bugün böyle olmazdı.”

Vanlı kadınlar şiddetin artmasının asıl nedeni ‘Cezasızlık’ diyor - sevcan bayhan

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Vanlı kadınlar şiddetin artmasının asıl nedeni ‘Cezasızlık’ diyor

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir