Varto Doğa Festivali: Her şeye rağmen inancımızı yaşatıyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Varto Doğa, İnanç ve Kültür Festivali’nde lokmalar pay edildi, Şêx Seîd’in yakalandığı yerde açıklama ve panel düzenlendi. Ağuçan Ocağı’ndan Selda Güneş, iktidarların bütün katliamlarına rağmen inançlarını yaşattıklarını söyledi. 

Demokratik Alevi Dernekleri (DAD) ile Hızır Mekânı ve Doğa Koruma Derneği tarafından düzenlenen 2’nci Varto Doğa, İnanç ve Kültür Festivali’nin ilk gün yapılan buluşmaların ardından dün Tujik Baba ve Qalo Sıpi ziyaretlerine gidilerek lokmalar pay edildi. Ardından Şêx Seîd’in yakalandığı yerde açıklama ve panel düzenlendi. 

‘Kendi itikatimize sahip çıkacağız’

Qalo Sıpi ziyaretinin harabe halde olduğunu söyleyen Alevi Bektaşi Federasyonu Genel Başkanı Mustafa Aslan, “Ocağımızın filizlenmesi için elimizden geleni yapıyoruz. Bizi mutlu eden tek bir şey var o da bu topraklarda bu inanç kaybolmayacak. Kendi yolumuza ve itikatimize sahip çıkacağız” dedi.

‘Dedem, ömrünü Kürtlerin özgürlüğü için harcadı’

Ardından Şêx Seîd’in yakalandığı Muş yolu üzerinde yıkılan Abdurrahman Paşa köprüsünde açıklama yapıldı. Açıklamaya Şêx Seîd’in torunu Kasım Fırat ile Demokratik Alevi Dernekleri eş genel başkanları ve üyeleri katıldı. Dedesinin bulundukları yerde kendisine ihanet edenler tarafından ele verildiğini söyleyen Fırat, “Dedem Kürt halkı arasında asla ayrım yapmadı. Farklı inançlarda, mezheplerde olan Kürtler arasında ayrım yapmadı. Dedem ve sonrasında yakın akrabalarım bütün hayatını dört parça Kürtlerin özgürlüğü için harcadı. Dedem, Kürt halkının kendi hukuku, inancı ve kültürü içinde yaşamasını isterdi. İstedikleri doğal bir talepti fakat Kemalist rejim, bu talebe katliamla karşılık verdi. Bizler evlatları ve davasına inananlar olarak Kürtlerin dört parçada birlik olunması taraftarıyız” dedi.

‘Onlar baş eğmedi’

İhanetin ve direnişin olduğu topraklarda olduklarını belirten DAD Eş Genel Başkanı Musa Kulu ise, “Bu ülkenin dilini, kültürünü, hakikatini parça parça ele geçirip en son Seyit Rıza ve arkadaşlarının Elazığ’da idam edilmesi tarihin son halkası olarak düşünülebilir. Biz bu topraklarda kendi halkı için mücadele veren Şêx Seîd’in yakalandığı yerde saygıyla anıyoruz. Bizler de onların düşüncelerini yaşatacağımıza söz veriyoruz. Onlar baş eğmediler ama onların ardılları da kendi halkı, dili ve kültürü için bu mücadeleyi sonsuza kadar devam ettireceğiz” diye konuştu.

‘Doğa ve inanç’ paneli 

“Zaman, mekân, doğa ve inanç” adıyla düzenlenen panelin moderatörlüğünü Fatma Mallkoç yaparken, Şıh Çoban Ocağı’ndan Zeynel Kete, Ağuçan Ocağı’ndan Selda Güneş, Prof. Dr. Şükrü Aslan, FEDA’dan Mahmut Ütebay, Mele-Seyda’dan Emin Ay, Derviş Beyaz Ocağı’ndan Hazır Ali Beyazyıldırım ve ekolojist Çetin Güzel ise konuşmacı olarak katıldı.

‘İnancımızı yaşatıyoruz’

Alevileri camiye, kiliseye ve sinagoga sokamayanlar tarafından uzun yıllar hakaretlere uğradıklarını ifade eden Ağuçan Ocağı’ndan Selda Güneş, “İktidarların bütün katliamlarına rağmen inancımızı yaşatıyoruz. Şengal bir jenosittir ama aynı zamanda Dersim’de yaşananalar da bir jenosittir. Her ne kadar görmezden gelinmeye ve başka bir anlam yüklenmeye çalışılsa da Dersim’de Kürt ve Alevi insanlara karşı bir soykırım olduğunu tanımlanması gerekiyor. Dertlerimizi halının altına süpürerek gerçeklerle yüzleşmeyiz” diye belirtti.

Festival ziyaretlerle devam edecek.  (MA)

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Varto Doğa Festivali: Her şeye rağmen inancımızı yaşatıyoruz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

1 Yorum

  1. Avatar
    8 Ağustos 2023, 14:24

    […] Varto ilçesinde Demokratik Alevi Derneği (DAD) İle Hızır Mekan ve Doğa Koruma Derneği öncülüğün de 2’ncisinin yapıldığı Doğa […]

    Cevapla