VEDAŞ tazminata mahkum edildi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AYM, VEDAŞ’ın sanal medya paylaşımları gerekçesiyle işten çıkardığı 17 kişinin yaptıkları başvuruların reddedilmesini “ifade özgürlüğünün ihlali” olarak değerlendirerek, işçilere tazminat verilmesine karar verdi. 

Van Valiliği Olağanüstü Hal Bürosu, 27 Mart 2018 tarihinde 17 işçi hakkında “örgüt ile irtibatlı olup olmadığına” dair çalıştıkları kurum olan Türkerler Vangölü Elektrik Perakende Satış Anonim Şirketi’ne (VEDAŞ) bilgilendirme yazısı gönderdi. VEDAŞ’ın yazıyı yüklenici firmalara iletmesi üzerine, 17 işçi sanal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımlar gerekçe gösterilerek 7 Ağustos 2018’de işten çıkarıldı.

Davaya ret 

İşsiz bırakılan işçiler, iş fesihlerinin geçersizliğinin tespiti ve işe iadeleri talebiyle 11 Eylül 2019’da Van 1. ve 2. İş mahkemelerine dava açtı. Mahkemeler, VEDAŞ’ı haklı bularak, iş akitlerinin feshedilmesi kararını da “yerinde” buldu. İşçiler, davanın ret edilmesi üzerine Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme, Van 1. ve 2. İş mahkemeleri tarafından davanın reddi yönünde verilen kararı “hatalı” bularak, dosyayı iş mahkemelerine geri gönderdi.  

İş mahkemeleri, davacı taraflarca yapılan paylaşım ve beğeniler ile “ülkenin bölünmez bütünlüğünün hedef alındığını” iddia ederek, başvuruyu tekrardan ret etti. Mahkemeler, ayrıca istinaf yolunu da kapattı. İşçiler, bunun üzerine Bölge Adliye Mahkemesine başvurarak, istinaf yolunun açılması talebinde bulundu. Bölge Adliye Mahkemesi, işçilerin başvurusunu “taraflar arasındaki güven ilişkisinin zedelendiği ve alt işverenden iş akdinin devamının beklenemeyecek derecede şüphe meydana geldiği” reddetti.

AYM: Yeterli gerekçe yok

İşçiler, başvuru yollarının kapatılması üzerine son çare olarak Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvurdu. Mezopotamya Ajansı’ndan Cengiz Özbasar’ın haberine göre AYM, yapılan paylaşımların “düşünce açıklama ve yayma hürriyetine” kapsamında olduğunu karar verdi. Kararda, şu tespite yer verildi: “4857 sayılı Kanun’un 18. maddesinde ilkeleri gözetmeyen derece mahkemelerinin kararlarında başvurucunun paylaşımlarıyla ilgili olarak, işçiye somut olarak hangi sözleşme yükümlülüğünün yüklendiği ve işçinin, hangi davranışı ile hangi somut sözleşme yükümlülüğünü ihlal ettiği eksiksiz olarak tespit edilmemiş. İşverenin zarar gören işletme menfaatlerinin neler olduğu açıklanmamıştır. İlgili ve yeterli gerekçe ortaya konulmadan uygulanan işten çıkarma yaptırımlarının amaçlanan hedeflere ulaşmak için son derece ağır olduğu hususunda şüphe yoktur.” 

VEDAŞ tazminata mahkum edildi - aym 1

İfade özgürlüğü ihlali

Başvurucuların ifade özgürlüklerinin ihlal edildiğini ve ihlalin mahkeme kararından kaynaklandığı belirten AYM, ihlalin ortadan kaldırılması amacıyla yeniden yargılanmanın yapılmasına karar verdi. AYM, ayrıca başvuruculara 13 bin 500’er TL manevi tazminat ödenmesine karar verdi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
VEDAŞ tazminata mahkum edildi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir