Van’da Yeşil Sol Parti’nin kaç sandıkta görev alacağı belli oldu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

 
Yeşil Sol Parti Van İl Örgütünün Seçim İşleri Komisyonundan sorumlu olan Sinan Aşkan, Van’da ki yeni seçmen, sandık ve müşahit verilerini paylaşarak, “Her seçmenimiz doğal müşahit ve sandık kurulu üyemizdir” dedi.

14 Mayıs seçimlerine sayılı günler kaldı. Partiler son mitinglerini yaparken sandık korumaları ile ilgili görevlendirmeleri bitirdiklerini açıklıyorlar. Halkların Demokratik Partisi (HDP) kapatıldığı ve Yeşil Sol Parti ile seçime gireceği için tüm sandıklarda sandık görevlisi veremiyor. Yeşil Sol parti bu nedenle müşahitler, Sivil Toplum kuruluşları (STK) ve Avukatlar ile sandık güvenliğini sağlamaya çalışacak. Yeni seçmen oranının çok yüksek olacağı ve yüksek katılımın beklendiği bu seçimde siyasi partiler seçim güvenliğine ve sandık korunmasına büyük önem veriyor.

Van’da resmi verilere göre 706 bin 378 seçmen varken yeni seçmen sayısı 104 bin 557 olarak açıklandı. Seçmenlerin oy kullanacağı sandık sayısı ise 2 bin 294 iken bu sandıkları Yeşil Sol Parti adına müşahit kimliği ile 5 bin 803 kişi korumaya çalışacak. Hal böyle iken Yeşil Sol Parti Van seçim komisyonu üyesi Sinan Aşkan ile seçmen verilerini ve sandık görevlileri konusunda çalışmalarını konuştuk. Aşkan, gönüllülüğe dayalı müşahit havuzu oluşturduklarını belirtip tüm seçmenlerinin doğal sandık görevlisi olduğunu vurguladı.

‘Her sandıkta müşahitler bulunacak’

Van’da bulunan tüm sandıklarda müşahit görevlendirmesini tamamladıklarını söyleyen Aşkan, “2019 seçimlerinden sonra çok geniş kapsamlı çalışmalarımız oldu ve seçim komisyonu olarak çalışmalarımız devam ediyor. Yeşil Sol parti olarak ilk kez seçime girdiğimiz için sandık görevlisi veremiyoruz fakat bizim partimiz gönüllülüğe dayalı olduğu için müşahit arkadaşlarımız her sandıkta bulunacak. Seçmenimiz sandık güvenliği noktasında bilinçli olduğu için diğer partiler ile herhangi bir ortak çalışmamız olmadı. Van ve ilçelerinin tümünde avukat arkadaşlarımız ile birlikte sandık güvenliğini sağlayacağız. Avukatların sandık güvenliklerine dair kendi iç komisyonları da mevcut zaten” dedi.
 


‘7 Haziran’dan farklı bir sistem ile çalışıyoruz’

7 Haziran seçimlerinde farklı bir uygulama ile tüm sandıkların verilerini genel merkezde topladıklarını hatırlatan Aşkan, bu seçimde farklı bir sistem kullanacaklarını belirtti. Aşkan şu sözlere yer verdi: “Müşahitlerin sandık kurulu üyeleri ile herhangi bir farkı yok. Müşahit arkadaşlara bu eğitimleri verdik ve onlarında o özgüvenle çalışması lazım. Her sandıkta görev alacak müşahitleri liste halinde YSK’ya verdik. YSK üyeleri veya kolluk güçleri müşahitlerimize sorun çıkarabiliyor. Bu konuda da müşahitlerimizin YSK’da ismi olan sandık sorumlusu olduğunu bildirmesi ve sandığına sahip çıkması gerekiyor. 2019’dan beridir çalıştığımız farklı bir sistem var. Seçim gecesinde çünkü her an herşey olabiliyor o nedenle farklı bir çalışma tarzı ile ilerliyoruz. 2015 seçimlerine nazaran farklı bir sistem kullanacağız.”

‘Sandıkları terk etmememiz gerekiyor’

Oy kullanacak olan seçmenler için hareketli seçmen komisyonları kurduklarına değinen Aşkan, komisyon sayesinde oyu Van’da veya diğer kentlerde olan seçmenleri sandıklara dek taşıyıp tekrar yaşadıkları kentlere dönüşlerini sağladıklarını söyledi. Aşkan seçim günü oluşabilecek olaylara karşı ise şu değerlendirmede bulundu: “Müşahitlere o gün oluşacak provokasyonlara karşı eğitimler verdik. O gün herhangi bir provokasyona yer vermemeleri gerekiyor. Sonuçta belirli hakları var. En ufak sorunlarda daha bilinçli olmaları ve sorumluluklarını bilmelerini gerektiğini anlattık. Sağduyulu bir biçimde sandıkların güvenliğini sağlayacağız. Seçmenlerimizde oyunu kullandıktan sonra sandık ve okul çevrelerini terk etmemeleri gerekiyor. O şekilde oylarımıza sahip çıkmış oluruz.”


 
‘Varlık ve yokluk seçimi’

Aşkan, konuşmasının sonunda seçimin önemini şu cümleler ile açıkladı: “Bu seçim Kürtler için bir varlık ve yokluk seçimi olacak. Herkesin oyunu kullanması ve sandıklarına sahip çıkması gerekiyor. Her bir seçmenimiz doğal müşahit ve sandık kurulu üyemizdir. Oylarını kullandıktan sandıkları terk etmeden güvenliğini de sağlaması gerekiyor.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’da Yeşil Sol Parti’nin kaç sandıkta görev alacağı belli oldu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir