Yıkılan Emniyet binasının yerine cami yapılacak: Van’da toplumun ihtiyacı olan alanlar istiyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2011 yılında yaşanan Van depreminde ağır hasar alan ve akabinde yıkılan Van İl Emniyet Müdürlüğü binasının boş kalan yerine camii yapılması kararlaştırıldı. Bu karara ilişkin sosyal medyadan tepkiler sürerken kentte bulunan aktivistler tarafından bir imza kampanyası da başlatıldı.

Van’da 2011 yılından sonra yıkılan Emniyet binasının akıbeti uzun süredir tartışma konusu. En son 2016 yılında 447 sayılı meclis kararıyla İpekyolu ilçesine bağlı Selim Bey Mahallesi’nde bulunan Emniyet binasının yeri, park alanına çevrilmiş ancak 2019 yılında onaylanan meclis kararıyla tekrar resmi kurum alanı olarak belirlenmişti. 2021 yılında onaylanan Van Büyükşehir Belediyesi imar planında ise camii olarak işlenmişti. Van İl Emniyet Müdürlüğü de bu duruma itiraz etmişti.

En son bahsi geçen parselin Diyanet İşleri Başkanlığı’na verilmesi sonucu camii inşaatı için çalışmalar başladı. Bu çalışmaların başlamasıyla konuya ilişkin kamuoyunda eleştiriler başladı. Kent aktivistleri, Sivil Toplum Kuruluşları ve birçok Vanlı bahsedilen alanda camiye ihtiyaç olmadığını söylüyor. Dirençli Kentler Topluluğu Derneği üyesi Zozan Özgökçe camii yerine, kongre merkezi, yeşil alan, toplanma alanı gibi önerilerde bulunarak kentin sorunlarına değindi.

Yıkılan Emniyet binasının yerine cami yapılacak: Van’da toplumun ihtiyacı olan alanlar istiyoruz - zozan ozgokce

‘Camiye ihtiyaç olmadığı için bu karara karşı çıkıyoruz!’

Daha önce de Eski Emniyet alanının cami inşası için kullanılmak istenildiğini hatırlatan Özgökçe, konuya ilişkin şunları kaydetti: “O dönem AKP İl Başkanı olan Kayhan Türkmenoğlu ile görüşmüştüm. Kendisi camiyi bizzat kendisinin yaptıracağını belirtmişti. Tabi o karar uygulanmamıştı. Şimdi böyle bir karar alınmış ve alan diyanete devredilmiş. Diyanet o alana camii yaptırmak için başvuruda bulunmuş, meclisten hızlıca karar çıkmış ve uygulanmaya başlanmış. Bizler orada camii yaptırılmasını istemiyoruz. Bu cami ile ilgili bir mesele değil. Camiye ihtiyaç olmadığı için biz bu karara karşı çıkıyoruz.”

‘Van merkezde bin 470 camii var’

Van’da 2011 yılında 7.2 şiddetinde yaşanan depremin ardından hâlâ kentte olması gereken toplanma alanlarının olmamasının önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Özgökçe, “Toplanma alanı, kültür merkezi, spor alanları yok. Aynı zamanda yapılan çalışmalar koordineli bir çalışma değil. Örneğin oranın önünde minibüs durağı var. Orası neden bir yeşil alan veya bu kenti yansıtan bir müze olmasın ki? Bu kentte gençlere, çocuklara, yaşlılara dönük hiçbir şey yok. Bakarsanız o alanda birçok camii var ve hatta Van genelinde bin 470 cami var. O nedenle camiye ihtiyaç yok ama topluma yönelik, ekonomik, sosyal katkı sağlayacak birçok şeye ihtiyaç var,” sözlerine yer verdi.

‘Biz çoğunluk olanlar azınlığa karşı sesimizi çıkarabilmeliyiz’

Yerel Seçimlere az kalmasından dolayı bu tür kararların aciliyeti olduğunu ifade eden Özgökçe, Diyanetin, müteahhitte veya taşerona para kazandırma telaşının olduğunu söyledi. Türkmenoğlu’nun o dönem için ‘Şehre girildiğinde güzel bir cami görüntüsü olsun’ sözlerini hatırlatan Özgökçe, kentin her iki girişinde de yapımı hala sürek büyük camilerin olduğunu belirtti. Özgökçe, “Biz sonuçta bu kentte yaşıyor ve vergi ödüyoruz. İhtiyaçlarımızı karşılayacak bir alan istiyoruz. Topluma çağrımız herkesin bu konuda bilinçli hareket etmesidir. https://t.co/8ojjnSxc3j linkinden bir imza kampanyası başlattık. Ama STK’ların rolü de çok önemli. Son dönemde maalesef muhalefetin sesi çok cılızlaştı ancak bu konuda orada bir camiye ihtiyaç olmadığında da hem fikiriz. Biz çoğunluk olarak artık bu azınlık fikirlere karşı demokratik ortamda sesimizi çıkarabilmeliyiz,” çağrısında bulundu.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Yıkılan Emniyet binasının yerine cami yapılacak: Van’da toplumun ihtiyacı olan alanlar istiyoruz

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir