Zilan Deresi’ne dair araştırma önergesi ‘kaba ve yaralayıcı’ bulundu

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Erciş ilçesindeki Zilan Deresi’nde ortaya çıkan insan kemikleriyle ilgili HDP Eş Genel Yardımcısı ve Van Milletvekili Tayip Temel tarafından meclise taşınan ataştırma önergesi “kaba ve yaralayıcı” bulunarak iade edildi.

Zilan Deresi’ne dair araştırma önergesi ‘kaba ve yaralayıcı’ bulundu - tayip temel

Van’ın Erciş ilçesinde bulunan ve 13 Temmuz 1930’da binlerce Kürt’ün toplu bir şekilde katledildiği Geliyê Zîlan‘da (Zilan Vadisi) bulunan Zilan Deresi üzerine inşa edilen Koçköprü Barajı’nda su seviyesinin düşürülmesi üzerine, 12 Aralık 2022’de çok sayıda insan kemiği ortaya çıktı. Kemiklerin ortaya çıkmasından sonra HDP Eş Genel Yardımcısı ve Van Milletvekili Tayip Temel, konunun araştırılması için Türkiye Büyük Millet Meclisine (TBMM) araştırma önergesi verdi. Ancak soru önergesinden sonra ortaya çıkan kemiklerin araştırılması yerine önergenin dili gerekçe gösterilerek iade edildi.

Dil yaralayıcı bulundu

Zilan Deresi’de Koçköprü Baraj sularının çekilmesiyle ortaya çıkan insan kemiklerinin araştırılmasına ilişkin verilen araştırma önergesi TBMM Kanunlar ve Kararlar Başkanlığınca önergenin gerekçe kısmının 2. paragrafının son cümlesi “kaba ve yaralayıcı sözler” bulundurduğu gerekçesiyle işleme alınmadı. Söz konusu cümle “30’lu yıllardan itibaren demografik ve sosyo-ekonomik yapısı değiştirilen ve 90’lı yıllardan beri de uygulanan “yayla yasakları” ve süren savaş koşullarından dolayı yoksullaşan bölge halkı yerlerinden yurtlarından sökülüp, kent muhitlerindeki derme çatma yapılara ve kısıtlı yaşam koşullarına mahkûm edilmektedir.” şeklindedir. Duruma tepki gösteren Milletvekili Tayip Temel, “Savaş politikalarının faili olan mevcut iktidar “savaş politikaları” ifadesini “kaba ve yaralayıcı” bulmaktadır. Zilan Deresi katliamı ile yüzleşmeyi sağlamak için mücadelemizden vazgeçmeyeceğimizi bir kez daha yineliyoruz” dedi.

Zilan Deresi’ne dair araştırma önergesi ‘kaba ve yaralayıcı’ bulundu - zilan hes projesi

Savcılığına suç duyurusunda bulunulmuştu

Öte yandan, Van Barosu İnsan Hakları Merkezi öncülüğünde İnsan Hakları Derneği (İHD), Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Van Şubeleri, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Van Temsilciliği ve Van Tarihi Eserleri Koruma Araştırma Geliştirme Derneği (Çev-Der), 22 Aralık’ta bölgeye giderek incelemelerde bulunmuştu. Yapılan inceleme ve bulgular sonucunda avukatlar, kıyıya vuran kemiklerin toplatılması ve incelemesi için Erciş Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvuruda bulunmuştu.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Zilan Deresi’ne dair araştırma önergesi ‘kaba ve yaralayıcı’ bulundu

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir