Ağrı’daki Balık Gölü’nün suyu tükeniyor: Hoyratça kullandık!

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İçme suyunu Balık Gölü‘nden alan Doğubayazıt’ın Belediye Başkanı Yıldız Acar, 10 yılda 50 yılın suyunu tükettiklerini belirterek, “Balık Gölü’nü hoyratça kullandığımız için su sorunu yaşıyoruz” dedi.

Ağrı’nın Taşlıçay ilçesinde bulunan Balık Gölü‘nün suyu 12 metre çekildi. Gölün 6 metre altına yerleştirilen borular da su yüzeyine çıktı. Yıllardır içme sularının yüzde 90’ını Balık Gölü’nden temin eden Ağrı’nın Doğubayazıt ilçesi ve köyleri, ciddi su kriziyle karşı karşıya.

Yaşadıkları su sıkıntısıyla ilgili Duvar’dan Emrullah Bayrak’a konuşan Doğubayazıt Belediye Başkanı Yıldız Acar, Balık Gölü’nün yanlış su kullanımından dolayı yok olabileceğine dikkat çekti.

‘Kaçak su kullanımına çok büyük cezalar yazacağız’

Acar, yaz aylarının kurak geçmesi ve fazla su tüketiminden dolayı çok ciddi su sorunu ile karşı karşıya olduklarını söyledi. Gölü korumaları gerektiğini belirten Acar, “Doğal kaynaklardan takviye yapılması gibi bir çalışma yoktur. Su sorununa çare bulamıyoruz. Ne yer altı sularından ne yer üstü kaynaklarından hiçbir şekilde bir kaynak bulamıyoruz. Tek kaynağımız olan Balık Gölü’nü çok hoyratça kullandığımız için bugün çok ciddi bir su sorunu yaşıyoruz. Bu yıllardır kanayan bir yara. El birliğiyle suyumuzu korumamız gerekiyor” dedi.

Kaçak su kullanımının önüne geçmek için çok büyük cezalar yazacaklarını dile getiren Acar, şöyle devam etti: “Esnafımız, vatandaşlarımız bireysel su tasarrufu yapmalıdır. Su israf edilmemelidir. Susuz yaşam olmaz. 1985’ten beri Doğubayazıt, Balık Gölü’nden faydalanıyor. Yüzde 90 içme suyunu Balık Gölü’nden alıyoruz. Gölün suyu çekilmiş durumda. Doğubayazıt olarak yaklaşık 10 yılda 50 yılın suyunu tükettik. Neredeyse Balık Gölü’nü kuruttuk. Boru 6 metre suyun altındaydı, bugün yüzeye çıkmış. Bu da suyun bittiğine işarettir. Çok ciddi bir risk bizi bekliyor.”

‘Karadeniz’i de getirsek bu bilinçle onu da kuruturuz’

“Karadeniz’i de getirsek bu bilinçle onu da kuruturuz” ifadelerini kullanan Acar, “Bireysel tasarruf ile su sıkıntısının önüne geçebiliriz. Yaz aylarında sürekli su kesintisi yapmak zorunda kalıyoruz. Vatandaşlarımız bizi sorumlu tutuyor. Tek içme suyu kaynağımız Balık Gölü, yüksek riskle karşı karşıya. Şehir merkezi ve köylerine 800’lük borularla su taşınıyor. Kimliği belirsiz kişiler tarafından gelip su hattına müdahale ediliyor. Kapak kırılıp vanalar parçalanıyor. Bu şekilde köylerdeki ve şehir merkezindeki insanlar mağdur oluyor. Foto kapan koyarak bunu yapanları tespit edeceğiz. Gerekli başvurularımızı yaptık” dedi.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Ağrı’daki Balık Gölü’nün suyu tükeniyor: Hoyratça kullandık!

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir