Asgari ücret ‘ikinci toplantısı’ da rakam verilmeden sona erdi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısında da rakam telaffuz edilmedi.

İşçilerin kısmen temsil edildiği, işveren ve hükümet temsilcilerinden oluşan 15 kişilik Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ikinci toplantısı sona erdi. Çalışma Genel Müdürü Sadettin Akyıl’ın başkanlığında yapılan toplantı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda gerçekleştirildi. İşçiler adına sadece TÜRK-İŞ, işverenler adına ise Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK) heyeti toplantıya katıldı.

‘Üçüncü kez bir araya gelinecek’

Toplantı sonrası açıklama yapan TÜRK-İŞ Genel Sekreteri Ramazan Ağar, bu hafta üçüncü kez bir araya gelineceğini belirterek, şunları söyledi: “İşveren temsilcilerimizde kendi aralarında tartışarak komisyona bilgi verecekler. Komisyonda bir karara vardıktan sonra açıklamayı da Cumhurbaşkanımız yapar diye düşünüyoruz. Bu hafta açıklanmasını bekliyoruz.”

Masada yine rakam yok 

Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun ilk toplantısının ardından TÜRK-İŞ’in rakam açıklamaması tepkiyle karşılanmıştı. Tepkilere rağmen Ağar, bugün yaptığı açıklamada yine rakam vermedi. İşveren ve hükümet tarafından bir rakamın ortaya konulmadığını kaydeden Ağar, “Biz de bir şey söylemedik. Karşı taraf ve bizim kafamızda bir rakam vardır. Şu an bir şey söylemek doğru olmaz. Bizim kafamızdaki rakam olmazsa geçmişte olduğu gibi muhalefetimizi koruruz. Son yıllarda mutabakat sağlanarak asgari ücret tespit komisyonu bu kararı alıyor. Bizim de aynı düşüncede olarak insanlarımıza rahat nefes aldırmak için gayret gösteriyoruz. Şu anda bir sonuca varılmadığı için kamuoyu önünde pazarlık gibi tartışırsak bu iş olmaz” diye konuştu.

‘Dolar üzerinden pazarlık yapmıyoruz’

Seçim döneminde asgari ücrete ilişkin açıklama Eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin, yeni ücretin 500 dolara yaklaşacağını duyurmuştu. Gündemde olan 500 dolar tartışmasına da değinen Ağar, “Şu anda biz Türk parası olarak görüşüyoruz, dolar üzerinden pazarlık yapmıyoruz. Elbette ki günün şartlarına göre rakamlar neyse onun üzerine konuşulacak, pazarlık yapılacak ve bu hafta neticeye varacağız. Alım gücünün daha iyi olması için bu Temmuz ayında başlamak üzere asgari ücrete ara zammı gibi algılanabilir. Tekrar 6 ay sonra Asgari Ücret Tespit Komisyonu bir araya gelecek, günün şartlarına göre de bir zam daha alınacaktır” dedi.

Asgari ücret ne kadar, beklentiler ne?

Halihazırda, Türkiye’de asgari ücret brüt 10 bin 8 lira, işçinin cebine giren net rakam 8 bin 506 lira. Devrimci İşçi Sendikaları (DİSK) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) ise yaptıkları açıklamalarda asgari ücretin en az 16 bin lira olması gerektiğine dikkat çekmişti.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Asgari ücret ‘ikinci toplantısı’ da rakam verilmeden sona erdi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir