Hakkari’deki STÖ’lerde çağrı: Ölümler yaşanmadan heyalan tehlikesine karşı önlem alınsın

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala
Hakkari’de sivil toplum örgütleri, kentte sık sık yaşanan heyelanların karayolu ulaşımında doğurduğu tehlikelere ilişkin açıklama yaptı. Açıklamada, “Ölümler yaşanmadan önlem alınsın,” çağrısı yapıldı.

Hakkari’deki sivil toplum örgütleri, kent merkezi ve ilçeleri arasındaki karayollarında sık sık karşılaşılan heyelan tehlikesine Yeni Köprü mevkiinde yaptıkları açıklama ile dikkat çekti. Çok sayıda kişinin katıldığı açıklama sırasında dahi küçük çaplı toprak kaymaları yaşandı.

Açıklamayı Hakkari Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birliği Başkanı Muharrem Tekin yaptı. Tekin, Hakkari-Çukurca, Yüksekova-Yeniköprü ile Yüksekova-Şemdinli ilçeleri arasındaki karayollarında özellikle kış aylarında heyelan ve çığ düşmesi tehlikeleri bulunduğunu dile getirdi.

‘Afet riskini azaltacak önlemler alınmıyor’

Son dönemde artan heyelanların kaygı ve korkuya yol açtığını söyleyen Tekin, “Yaşanan heyelanlardan dolayı halkın can ve mal güvenliğini tehlikeye atan afetler için ilgili kuruluşların gerçek anlamda afet risklerini azaltacak önlemler alınmadığı görülmektedir. Yağış sonrasında oluşan heyelanlardan dolayı yola düşen kaya parçaları ve toprak kütlesi sık sık yolların kapanmasına neden olmakta, halkımızın can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmakta, bölgemizin çevre şehirlerle olan bağlantıların kopmasına neden olmaktadır” dedi.

Tekin, yaşanan doğal afetler sonrası kent merkezi ve ilçeler arasındaki karayollarının alternatifi olmadığı için bu merkezler arasında ulaşımın sağlanamadığının altını özellikle çizdi.

‘Önlem alınması hayati önemde’

Özellikle kentin diğer kentlerle tek bağlantısı olan Hakkari-Van karayolunda sık sık heyelan yaşandığını belirten Tekin, şunları söyledi:

“Bulunduğumuz bu bölgede neredeyse her gün dağdan kopan büyük kayalar ulaşımın aksamasına neden oluyor. Bu yoldan geçen insanlar çok tehlikeli ve yaşamı tehdit eden bir durumla karşı karşıya kalıyor. Yaklaşık 200 bin nüfusun barındığı bu bölgede tek bağlantı yol, bu yoldur. Günde binlerce kişi ve araçların geçtiği bu yolda şu ana kadar bir kaza olmamış olması bir şanstır.

Onun için, herhangi ölümlü bir kaza yaşanmadan ilgililerin bir an evvel gerekli önlemleri alması hayati önem taşır. Daha önceleri Şemzînan, Rûbarok’tan sevk edilen birçok hastamız ulaşım sorunundan kaynaklı hayatlarını kaybetmiştir. Bugünlerde sık sık yaşanan heyelanlardan kaynaklı saatlerce, hatta bazen günlerce aksayan ulaşımda acil bir hastanın sevki durumunda sonucunu söylemek bile istemiyoruz.”

‘Seyahat özgürlüğü kısıtlanıyor’

Halkın can ve mal güvenliğini korumanın, güvenli seyahat etmesini sağlamanın devletin birincil sorumluluklarından olduğunu vurgulayan Tekin, ulaşım sorununun giderilmesi için yapımına başlanan tünellerin hızlandırılması ve kısa sürede ulaşıma açılması gerektiğini ifade etti.

Yapım aşamasındaki tünellerin ulaşıma açılana kadar, sürekli kayaların düştüğü Yeniköprü mevkiinde acilen alternatif bir yolun açılması talebinde bulunan Tekin, “Son zamanlarda sıklıkla kayaların düşmesiyle ulaşıma kapanan Colemêrg-Çelê yolu için de acilen gerekli önlemlerin alınması hayati önem arz etmektedir. Ulaşımın sıklıkla aksadığı ihmal sonucu Colemêrg halkının seyahat özgürlüğü kısıtlanmıştır” dedi.

‘İnsanların can ve mal güvenliği yok!’

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na çağrıda bulunan Tekin, “Hakkari-Çukurca ve Yüksekova-Yeni Köprü yoluna heyelanların düşmesi ile insanların can ve mal güvenliğinin olmadığını, günlük yaşamdan insanların ticaretine kadar olumsuz etkilediğini hatırlatarak hızlıca önlemlerin alınması gerektiğini belirtiriz” diye konuştu.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Hakkari’deki STÖ’lerde çağrı: Ölümler yaşanmadan heyalan tehlikesine karşı önlem alınsın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir