Kurt û Kurmanci Film Festivali ileri bir tarihe ertelendi

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

2023’te yapılması planlanan Kurt û Kurmanci Film Festivali beklenen katılımın sağlanmaması nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

İki senede bir yapılan Kurt û Kurmanci Festivali 2021 de Kürt dilinin üzerindeki baskılara dikkat çekmek için Kürtçe teması ile sinemaseverlerin karşısına çıkmıştı. Katılımcılardan bir dakikayı aşmayan Filmler talep eden Festival başarılı ilk üç filme de 500 euroluk ödül veriyor. Festival iki senede bir farklı konular ile düzenleniyor. İlk festival Halil Uysal, Taha Karimi ve Yılmaz Güneye adanmıştı.

2023’te yapılması planlanan Festival Jina Aminî, Garibe Gezer ve Evîn Goyi ye adanmış ve temasını da “Kadın Direnişi” olarak belirlemişti. 4 Mayıs 20223’te festival başvuruları 20 Ekim tarihine kadar devam etmişti. Ancak film katılımın azlığından kaynaklı festivalin ertelendiği duyuruldu.

Festival Tertip Komitesi yayımladığı açıklamada şunlara dikkat çekti:

“Aslında kadın direnişi teması üzerinde yüzlerce film bekliyorduk. Ortadoğu geneli ve özellikle Kürdistan’da kadın direnişin geldiği nokta gözler önünde. Kadınlar artık birçok yönden toplumsal değişmeye önayak oluyor ve bu değişimi canı pahasına yapıyor. Evinde, iş yerinde, sokakta, cezaevlerinde, dağlarda siperlerde direnen kadınlara ithafen böyle bir konu seçmiştik. Aslında temamız bütün kadınları kapsıyordu. Kadın meselesi sadece geri kalmış ülkelerin sorunu değil aynı zamanda kendini Modern olarak gösteren toplumlarında biricik sorunudur. 

Kadın temalı bir organizasyon yaptığımız için içinde oluşabilecek sorunları peşinen kabul ederek böyle bir temayı seçtik. Her ne kadar istediğimiz hedefe ulaşmasak da bunun neden olduğu toplumsal durumu daha iyi analiz edip daha güçlü bir şekilde kadın ile dayanışma, kadın direnişi, kadına destek temaları ile festivalimizi daha da ileriye taşıyacağımızı belirtmek isteriz.

Aslında seçtiğimiz konunun öyle kolay bir konu olmadığının farkındaydık. Bunu göze alarak yola çıkmıştık. Geldiğimiz nokta umut ettiğimiz noktanın çok altında oldu. Öncelikle festivali adlarına ithaf ettiğimiz kadın arkadaşların şahsında bütün Direnen Kadınlardan özür diliyor ve Festivalimiz ileriki bir zamana erteliyoruz.”

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Kurt û Kurmanci Film Festivali ileri bir tarihe ertelendi

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir