Nobel ödüllü aktivist Nergis Muhammedi açlık grevine başladı

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Ailesi, Nobel Barış Ödüllü aktivist Nergis Muhammedi’nin tutulduğu Evin cezaevinde açlık grevine başladığını duyurdu. 

İran’da Evin cezaevinde tutulan Nobel Barış Ödüllü aktivist Nergis Muhammedi açlık grevine başladı. Muhammedi’nin ailesi yaptığı açıklamada, “Nergis Muhammedi ailesine birkaç saat önce açlık grevine başladığını bildirdi. Sağlığı konusunda endişeliyiz. Sevgili Nergis’imizin başına gelebilecek her şeyden İslam Cumhuriyeti sorumludur” dedi. 

MA’da yer alan haberde Muhammedi’nin tutuklulara yeterli bakımın sağlanmamasını ve kadınların peçe takma zorunluluğunu protesto ettiği belirtildi. 

Hastaneye götürülmemişti

Muhammedi başörtüsü takmadığı için cezaevi  yetkilileri tarafından hastaneye götürülmemişti. Ailesi 1 Kasım akşamı Instagram’da yayınladıkları açıklamada “cezaevi müdürü, üst makamlardan gelen emirler doğrultusunda, başörtüsü olmadan Nergis Muhammedi’nin kalp hastanesine gönderilmesinin yasak olduğunu ve naklinin ikinci kez iptal edildiğini” duyurmuştu. Aile, 51 yaşındaki Nergis Muhammedi’nin kalp ve akciğer sorunlarının acil bakım gerektirdiğini kaydederken “tıbbi tedavi için bile ‘zorla başörtüsü’ takmayarak hayatını riske atmaya hazır” açıklamasında bulunmuştu.

2021’den bu yana tutuklu 

13 kez tutuklanan, beş kez toplam 31 yıl hapis ve 154 kırbaç cezasına çarptırılan ve 2021’den bu yana tekrar tutuklanan Nergis Muhammedi, İran’daki “Jin, jiyan, azadî” ayaklanmasının öne çıkan yüzlerinden biri oldu.  Nobel Komitesi 6 Ekim’de kendisine prestijli barış ödülünü vererek “İran’da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadelesini, herkes için insan hakları ve özgürlüğü teşvik etme çabasını” övmüştü.

‘Zafer kolay değil ama kesin’

İranlı kadın hakları aktivisti Narges Muhammedi, Tahran’daki hücresinden gönderdiği mesajında “Zafer kolay değil ama kesin” demişti. Kızı Kiana Rahmani tarafından Fransızca olarak okunan bu mesaj, Kasım başında Nobel’in resmi internet sitesinde yayınlanmıştı.

Serhat News

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Nobel ödüllü aktivist Nergis Muhammedi açlık grevine başladı

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir