Van Edremit sakinleri: ‘Mahallemize bir çivi dahi çakılmadı’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Kapısını aşındırdıkları Edremit Belediyesi’nden cevap alamayan Yeni Mahalle sakinleri, mahallede bulunan iki sokağa sağlanmayan doğalgaz hizmetinden ötürü mağdur olduklarını söylüyor: “Kayyum atandıktan sonra bizim mahallede herhangi bir hizmet yapılmadı. İsmail Say gelip cami açılışı yaptı, sorunlarımızı söyledik hepsini çözeceğim dedi ve söz verdi fakat hiçbir şey yapmadı. Mağduruz.”

Van’ın Edremit ilçesine bağlı Yeni Mahalle sakinleri, mahallede bulunan iki sokağa doğalgaz hattı çekilmemesinden şikayetçi. Mahalleli birçok kurum, milletvekili, belediye başkanı ile görüşme gerçekleştirdiklerini fakat herhangi bir sonuç alamadıklarını söylüyor. İddiaya göre 2019-20 yılları arasında Yeni Mahalle civarına doğalgaz hattı çekildi. Edremit ilçesinde bulunan TOKİ’lere de doğalgaz hattı çekilince mahalleli kendi yaşam alanlarına da çekilmesini talep ediyor. Başvuru yaptıkları kurum ise kendilerine TOKİ’lerden sonra başlayabileceklerini söylüyorlar. Aradan geçen üç yıla rağmen mahallede bulunan iki sokakta doğalgaz yok. Edremit Belediye Başkanı İsmail Say’a bile giden mahalleli ondan da bir yanıt alamıyor. Mahalleliye göre sorunun alt yapısı AKP’nin kayyum belediyeleri çünkü Edremit Belediyesi’nin HDP başkanları daha önceki dönemde ilçenin sorunlarıyla ilgilenmiş: “Gelip cami açılışı yaptı, sorunlarımızı söyledik hepsini çözeceğim dedi ve söz verdi fakat hiçbir şey yapmadı. belediye başkanımız kendisini Ankara’ya adadı.”

‘Mahallemizin sorunları için milletvekilleri ile görüştüm’

Mahalle sakinlerinden Seyit Haşim Arvas, “2015-16 yıllarında HDP belediyesi bize sokakları ve kaldırımları yaptı. Aynı zamanda altyapı ve kanalizasyon hizmeti verdi. Kayyum atandıktan sonra bizim mahallede herhangi bir hizmet yapılmadı,” diyor. Mahallenin sorunları için milletvekilleri, vali, kaymakam başta olmak üzere birçok kuruma başvuru yaptıklarını, milletvekilleri; Osman Nuri Gülaçar, Abdulahat Arvas ve İrfan Kartal’la görüştüğünü söylüyor: “Ama maalesef bunlar, herhangi bir hizmette bulunmadılar bir gün uğramadılar. Daha sonra Edremit kaymakamının makamına gittik, sıkıntılarımızı kendisine anlattık ama hiçbir sıkıntımızla ilgilenmediler.”

‘Mahallemize, AKP belediyesi tarafından bugüne kadar bir çivi dahi çakılmadı’

Arvas, Edremit Belediye Başkanı İsmail Say’ı mahalleye davet ettiklerini ve kendisine, ‘Edremit Yeni Mahallesi’ne AKP belediyesi tarafından bugüne kadar bir çivi dahi çakılmadı, hiçbir hizmet yapılmadı’ dediğini söylüyor. Bütün devlet kurumlarına gittiklerini buna rağmen sorunlarının çözülmediğini kaydediyor: “2019-20 tarihleri arasında doğalgaz hattı çekildi bu tarafa. Bizim üzerimizden atlayıp Edremit TOKİ’lere geçtiler. TOKİ’leri bitirip, sizin bu mahalleye başlayacağız dediler. Üç yıl bekledikten sonra tekrar Belediye Başkanı İsmail Say’ı çağırdık geldi mahalleye, kendisine neden böyle olduğunu sorduk. O da ‘AKSA’ya gidin orada size yardımcı olurlar’ dedi. Ben de ‘Bu sizin göreviniz, sizin bununla ilgilenmeniz lazım’ dedim.”

Van Edremit sakinleri: ‘Mahallemize bir çivi dahi çakılmadı’ - Seyit Haşim Arvas
Seyit Haşim Arvas

‘Mağduruz ve bunun giderilmesini istiyoruz’

Arvas son olarak şunları söyledi: “Gerçekten mağduruz, bütün kurumlara, milletvekillerine, belediye başkanlarına sesleniyorum bizimle ilgilenmeleri gerekiyor. Bizler de Türkiye vatandaşıyız, bu mahallenin sakinleriyiz. Belediye başkanlarına yüz defa gitmişsek bir defa geliyorlar. Vali, kaymakam, belediye başkanı, milletvekilleri gelip mahallemizin halini görsünler. Doğalgaz ihtiyacımızın giderilmesini talep ediyoruz çünkü çok zor durumdayız.”

‘Belediye başkanımız kendisini Ankara’ya adadı’

Fazıl Aslan Yeni Mahalle’nin bir diğer sakini. 30 yıldır bu mahallede ikamet ettiğini aktarıyor. Edremit Belediye Başkanı’nı çağırdıklarını söyleyen Aslan, “Gelip cami açılışı yaptı, sorunlarımızı söyledik hepsini çözeceğim dedi ve söz verdi fakat hiçbir şey yapmadı. Belediye başkanımız kendisini Ankara’ya adadı. İsmail Say nerede dediğimizde sürekli Ankara’da, toplantıda deyip kapıdan bizi çeviriyorlar. Kendisine bir gün ulaşamadık ve derdimizi anlatamadık,” diyor.

Van Edremit sakinleri: ‘Mahallemize bir çivi dahi çakılmadı’ - Fazil Aslan 1
Fazıl Aslan

‘Ben şahidim aşevinden zenginlere yemek gittiğine’

Aslan, Edremit Belediyesi’nin açtığı aşevinden ekonomik durumu iyi olan ailelere yemek verildiğini iddia ediyor ve sözlerine şöyle devam ediyor: “Belediye başkanımız bir gün bu sokağa gelmedi. Bir aşevi açmış Edremit’te, servisler dört taraftan zenginlere yemek veriyor. Bu sokakta fakir yok mu? Var, geçimini sağlayamayan insanlar var. Memurunu gönderip tespit etsin. Ben şahidim aşevinden zenginlere yemek gittiğine. Onlara yemek verip sonrada rahat uyuyor, fakir de orada can çekişiyor. Muhtarımız, kaymakamımız, belediye başkanımız yok. Devletimiz var ama sahibimiz yok, biz sahipsiz bir milletiz,” diyor.

‘Kimse vatandaşa bedava çalışmıyor’

Bir diğer mahalle sakini olan Übeydullah Aydoğdu, mahallenin birçok sıkıntısı olduğunu fakat şu an en büyük sıkıntının doğalgaz hattının çekilmemesi olduğunu söylüyor. Mahallenin etrafına doğalgaz hattının çekildiğini ve sadece kendi mahallelerine çekilmediğini belirtiyor. Bir yıldır bazı kurumlara gidip müracaat ettiklerini fakat kendilerine yardımcı olmadıklarını ifade ediyor. Bundan dolayı mağdur olduklarını söylüyor: “Kimse vatandaşa bedava çalışmıyor, devletin kârı var bu işte. Doğalgazı buraya çekse devlet bedava çekmeyecek, ücretini alacak. Ama iki senedir uğraşıyoruz bir türlü bizim mahalleye getirmediler. Bir an evvel doğalgazın mahallemize çekilmesini istiyoruz. Mahallemizin iki tarafında da doğalgaz var sadece bizim bulunduğumuz iki sokağa doğalgaz hattı çekilmemiş. Doğalgaz gelmeyince biz perişanız. Biz de her mahalle gibi doğalgazımız olsun istiyoruz. Doğalgaz rahat bir şey. Biz zaten yakacağa da ödeme yapıyoruz ama doğalgaz olsa daha temiz. Şehir içinde mahalle içinde sağlık içinde daha iyi doğalgaz.”

Van Edremit sakinleri: ‘Mahallemize bir çivi dahi çakılmadı’ - Übeydullah Aydoğdu
Übeydullah Aydoğdu

Haber: Yeşim Karaağar

Video: Zelal Sahidenur Sari

(ro)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van Edremit sakinleri: ‘Mahallemize bir çivi dahi çakılmadı’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir