Van’daki Sendikalar: ‘Her 1 Mayıs’ta olduğu gibi bu yılda halklarımızı dile getireceğiz’

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Belediye işçilerinin örgütlenebildiği sendikalardan Belediye-İş ve Hizmet-İş Van temsilcileri 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü kapsamında, “Son dönemde yaşanan ekonomik kriz, enflasyon ve alım gücünde yaşanan kısıtlılık nedeniyle 1 Mayıs’ta öne çıkan taleplerimiz arasında insanca yaşayabilmemiz için daha insanca bir ücret, belediye işçilerine olmazsa olmaz kadro ve iş güvencesi bulunuyor. Çünkü aldığımız zamların hepsi enflasyona yenik düşüyor” diyor.

İşçi sınıfının uluslararası birlik, mücadele ve dayanışma günü olan 1 Mayıs, her yıl olduğu gibi bu yılda birçok kentte geniş katılımlı mitinglerle kutlanacak. 1 Mayıs mesajı veren sendikaların mesajları da taleplerine paralel olarak, yıl içerisinde belediye işçileri için ikinci bir zam ve kadrolu iş güvencesi şeklinde ifade ediliyor. Hizmet sektörünün başında gelen gruplardan biri olan belediye işçilerinin yaşadığı sıkıntıları ise örgütlü oldukları sendikalar talepleri ile birlikte aktarıyor. Belediye işçilerinin örgütlenebildiği sendikalardan Belediye-İş Van Şube Başkanı Emin Yeşilova, ve Hizmet-İş’in Van Şube Başkanı Metin Yüksel Sevinç son dönemde yaşanan ekonomik sıkıntılara ve enflasyona değinerek, “Son dönemde yaşanan ekonomik kriz, enflasyon ve alım gücünde yaşanan kısıtlılık nedeniyle 1 Mayıs’ta öne çıkan taleplerimiz arasında insanca yaşayabilmemiz için daha insanca bir ücret, belediye işçilerine olmazsa olmaz kadro ve iş güvencesi bulunuyor. Çünkü aldığımız zamların hepsi enflasyona yenik düşüyor” diyor.

Van'daki Sendikalar: ‘Her 1 Mayıs’ta olduğu gibi bu yılda halklarımızı dile getireceğiz’ - emin yeşilova
Emin Yeşilova

‘İşçiler çok zor şartlar altında yaşıyorlar’

Son yaptıkları Toplu İş Sözleşmelerinde (TİS), alınan kararların mevcut durum karşısında yetersiz kaldığını vurgulayan Yeşilova, “Belediye ile sözleşmeler yapmaya gidiyoruz fakat belediye başkanları hükümetin verdiği asgari ücret bizden çıkıyor, biz vermiş oluyoruz diyor. Halbuki Türkiye’de herkes asgari ücretten yararlanıyor. Hatta bazı belediye başkanları bize, ‘Gidin tekstile bakın, farklı yerlere bakın; oradaki ücretler asgari ücret üzerinden yatırılıyor. Fakat işçiden bin lirası geri alınıyor’ diyor. Bizim bu şartlarda çalışmamız gerçekten çok zor. İşçiler çok zor şartlar altında yaşıyorlar” diyerek emekçilerin sorunlarını anlatıyor.

Yaklaşan emekçi günü hakkında da, “1 Mayıs’ın barış ve demokrasi içerisinde insanca daha güzel yarınlar için kutlanması daha güzel olur. Bundan sonra umarım daha güzel 1 Mayıslar görürüz. İnsanların ölmediği, barış içerisinde yaşadığı, demokrasinin hüküm sürdüğü, özgürlüklerin olduğu 1 Mayıslarda buluşuruz” diyor.

‘Belediye işçileri ve kamu çalışanları arasında bir fark kalmamasını istiyoruz’

Hizmet-İş Sendikası Van Şube Sekreteri Metin Yüksel Sevinç de öncelikle sahada yaptığı çalışmalardan edindiği izlenimlerini aktarıyor: “İşçilerin, özellikle de belediye çalışan işçilerin zamlarının diğer kamuda çalışan işçiler ve devlet memurları gibi değil bir yıllık zam şeklinde yapılıyor. Fakat bu bir yıllık zam enflasyon karşısında ezildi. Paranın bu şekilde değer kaybetmesinden dolayı en az kamu çalışanı diğer işçiler ve devlet memurları gibi yedinci ayda ikinci bir zamdan faydalanabilmesini istiyoruz.”

Van'daki Sendikalar: ‘Her 1 Mayıs’ta olduğu gibi bu yılda halklarımızı dile getireceğiz’ - metin yüksel sevinç
metin yüksel sevinç

Aynı zamanda 1 Mayıs öncesi belediye işçilerinin diğer taleplerine yönelik hatırlatmalar da yaparak sözlerini şöyle sürdürüyor: “Belediye işçilerinin yani 696 Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile geçen eski taşeron dediklerimizin diğer kamu kurumlarının tamamında 6772 sayılı ilave tediye ikramiyelerinin ödendiğini biliyoruz. Bu ikramiyelerin belediye şirketleri kitlerinde çalışanlarına da ödenmesini ve kamu çalışanlarının arasında da belediye kamu şeklinde bir fark kalmamasını, birilerine ikramiye olması birilerine olmaması farkının ortadan kaldırılmasını ve zorunlu emeklilik yani yaştan ya da hizmetten malulen bir emekli geçişinin iptal edilmesini talep ediyoruz. Farklı sektörlerdeki diğer personeller gibi yılda en az birkaç periyotta bunlara bir becayiş hakkı ya da tayin hakkı açılmasını talep ediyoruz. Özellikle en büyük talebimiz ücret zamlarıdır. Ücret zamlarında ocak ayında aldığımız zamlar nisan-mayıs aylarında eridi. Bu nedenle temmuz ayında yeni bir zam talep ediyoruz.”

Sevinç, “Her 1 Mayıs’ta olduğu gibi bu yılda işçilerimizin hak, hukuk ve sıkıntılarına yönelik taleplerimizi dile getireceğiz. Elimizden geldiğince bunları çözme yönünde adımlar atacağız. Ve bu talepler çerçevesinde çalışmalarımızı yürüteceğiz” diyor.

(RO)

Tepki Ver | Tepki verilmemiş
0
mutlu
Mutlu
0
_zg_n
Üzgün
0
sinirli
Sinirli
0
_a_rm_
Şaşırmış
Van’daki Sendikalar: ‘Her 1 Mayıs’ta olduğu gibi bu yılda halklarımızı dile getireceğiz’

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir